„Булгартрансгаз“ инвестира 75 млн.лв. в първия участък от „Балкански поток“

Борисов: България ще има възможност да купува най-евтиния газ

„Булгартрансгаз“ инвестира 75 млн.лв. в първия участък от „Балкански поток“

Снимка: Министерски съвет

Инвестирахме 75 млн. лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“. Това каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа.

„Тази инвестиция, беше финансирана изцяло от „Булгартрансгаз“ и беше построена за шест месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб „Балкан“. Благодаря на премиера, на правителството за оказана подкрепа. Благодаря и на Русия, Турция, Унгария и Сърбия. „ Трасето от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ е 11 километра. Компресорната станция „Странджа“ е първата газоизмервателна станция на територията на България“, добави шефа на „Булгартрансгаз“.

Енергийният министър на България Теменужка Петкова  поздрави всички за добре свършената работа, като заяви: „Този проект е важен за целия регион на югоизточна Европа. За България той е важен, за да може да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа“.

Според Теменужка Петкова този проект ще създаде условия за по-голяма енергийна сигурност в региона и за развитие на пазара.

„Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е изключително важна за нас. Затова използвам случая да благодаря на изпълнителите на този проект – нашите партньори от „Главболгарстрой“, да пожелая успех на всички наши партньори в следващите 474 км и съвсем скоро да можем да се видим пак в същия формат на пускането в експлоатация на целия проект“, допълни още министър Петкова.

По време на официалното откриване, премиерът Бойко Борисов обяви, че следващата седмица ще се покаже докъде е стигнал строежът на интерконектора с Гърция. „ Така България ще бъде с две газови магистрали. А българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага или доставя“, заяви Борисов. По думите му това е и политическа магистрала. Твърдението си премиерът подкрепи с това, че в Сирия вече започва война, a според Бойко Борисов: „ Там където има икономически интереси няма война“.
Коментари: 0