„Булмаркет“ иска да превърне бившия вагонен завод в Русе в хай-тек парк

Компанията планира инвестиции за общо 42 млн. евро до края на 2022 г.

„Булмаркет“ иска да превърне бившия вагонен завод в Русе в хай-тек парк

Снимка: Булмаркет

11739 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

С инвестиция от 9 млн. евро бившият "Локомотивен и вагонен завод" (ЛВЗ) в Русе ще бъде превърнат в модерен високотехнологичен и индустриален парк от новия си собственик „Булмаркет“. Идейният проект вече е одобрен от инвеститора. Той предвижда да се запазят всички съществуващи производствени халета, да се внедри хай-тек производство, както и сериозна научно-изследователска дейност в партньорство с два университета в сферата на иновации в железопътния транспорт.

Създаденият през 1886 г. Локомотивен завод бе най-старото предприятие в Русе. То фалира преди осем години, а през миналата бе придобит от „Булмаркет ДМ“. За терена, простиращ се на 178 дка, и 80-те сгради на него компанията плати около 2.7 млн. евро.

Дружеството собственик вече е пререгистрирано на „Индустриален парк ЛВЗ“ ЕООД. А сумата от 9 млн. евро ще бъде инвестирани в оставащия период до края на 2022 г., става ясно от информация на „Булмаркет“.

€42 млн. до края на 2022 г.

Вдъхването на нов живот на „ЛВЗ“ е част от по-голямата инвестиционна програма на „Булмаркет“. Под шапката на русенската компания оперират над 20 дружества, които до края идната година ще инвестират общо 42 млн. евро в проекти на различна фаза на развитие. Освен деветте милиона за бъдещия индустриален парк, 17 млн. евро ще бъдат вложени в производството на биогорива, а над 8 млн. евро – в ж.п. транспорта.

„Булмаркет“ има над 1100 служители. Тя е на челно място по приходи за миналата година в Русенска област и в първата десетка за страната.

Ние не разпределяме дивиденти, а реинвестираме цялата си печалба“, споделя генералният мениджър на „Булмаркет“ Станко Станков.

Целта на „Булмаркет“ е да увеличи производството на биогорива от „второ поколение“, като захрани 65% от производството си на биодизел с остатъчни маслени фракции – пържилни масла от кухни и използвани мазнини. За осигуряване на необходимите суровини се разчита на внос от Китай, Малайзия, Виетнам и Индонезия, като за логистични нужди ще бъде нает склад на едно от големите китайски пристанища.

Групата произвежда вече 300 000 тона биогориво годишно, а през тази година количеството ще се увеличи на 360 000 тона. Изготвен е проект за изграждането на завод за предварителна обработка на използвани масла от кухни с капацитет 165 000 тона годишно. Стойността на инвестицията е около 12 млн. лева. Компанията е и единствен производител на фармацевтичен глицерин в България и в региона. Капацитетът е 10 000 тона годишно, като до края на годината ще бъде изградено производство за още 15 000 тона.

За миналата година „Астра биоплант“ е на пето място по продажби на биодизел в Европа. Биогоривата от „второ поколение“ дават до 40 % повече спестени въглеродни емисии спрямо тези от „първо поколение“ и близо 10 пъти повече от минералните горива.

Коментари: 0