ОИСР вече очаква по-бързо възстановяване на българската икономика

Според организацията България няма да се сблъска занапред със значителни неуспехи при овладяването на пандемията

ОИСР вече очаква по-бързо възстановяване на българската икономика
392 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Икономиката на България ще нарасне с 3.8% през 2021 г., прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последния си икономически доклад. Това е сериозна ревизия нагоре спрямо предишната ѝ оценка от януари 2021 г., според която брутният вътрешен продукт (БВП) на страната трябваше да отскочи с 3.3%. Очакванията на ОИСР са и по-смели и от тези на Европейската комисия, според които българската икономика ще се разшири през 2021 г. с 3.5%.

Според организацията българската икономика ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. и ще нарасне догодина с 4.4%. Отварянето на икономиката наново ще създаде нова сила в търсенето на домакинствата и бизнес инвестициите, което ще замени държавните разходи като основен двигател на растежа, смята ОИСР.

Непосредственият политически приоритет в България трябва да бъде ускоряване на ваксинацията, тъй като тя все още е най-бавната сред страните от ЕС. Това ще позволи разхлабване на ограниченията и е предпоставка икономиката отново да заработи на нормални нива.

Несигурността обаче е висока, като прогнозата на ОИСР предполага, че България няма да се сблъска с по-нататъшни значителни неуспехи при овладяването на пандемията, но мутациите на вируса остават възможни и доверието може да се върне бавно.

Фискална подкрепа чрез различните антикризисни мерки трябва да продължи през 2021 г. и след това да се облекчава постепенно през следващите години, съветва ОИСР и посочва, че България се очаква да получи много средства от ЕС, които, ако бъдат планирани и приложени ефективно, ще ускорят възстановяването и ще насърчат инвестициите и производителността.

Коментари: 0