Англия навлиза в нова COVID вълна

Здравни експерти призовават разхлабването на ограничителните мерки да спре

Англия навлиза в нова COVID вълна

Снимка: Pixabay

6384 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Последният етап от разхлабването на ограничителните мерки във Великобритания на 21 юни – премахването на всички социални забрани, режими за пътуване и преустановяване работата на нощните заведения – може да не се осъществи, тъй като Англия навлиза в трета COVID вълна. Това обяви проф. Рави Гупта, член на Консултативната група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (Nervtag), а също така и съветник на здравния министър, предава  The Guardian.

Гупта посочва, че се наблюдава „експоненциален растеж“ на новите случаи на заразени британци с индийския щам, който покоси Азия през последните седмици. Той добавя, че „навлизането в новата вълна не е толкова ярко и бързо, както при останалите, но случващото се са ранни индикации за това“.

Броят на случаите е относително малък в момента - всички вълни започват с малък брой случаи и след това стават експлозивни, така че ключовото тук е, че това, което виждаме, са знаците на ранна вълна“, заявява професорът.

Той добавя, че най-вероятно щетите от нея няма да бъдат толкова фатални, колкото от първите две, след като ваксинационната кампания в страната върви с добри темпове, но въпреки това призовава правителството да спре с разхлабването на мерките.

Министърът на околната среда Джордж Юстис пък заяви, че правителството „не може да изключи нито един сценарий и обещаното разхлабване на мерки може да не се състои, ако ситуацията се влоши“.

„Процентът на заразени отново се покачва леко, което се дължи на факта, че позволихме груповите събирания, както и на заведенията да работят. Поради това новите случаи са на млади хора, които все още не са ваксинирани заради приоритетността на други групи хора“, пояснява той, добавяйки, че щом в плана за ваксинация дойде и техният ред, „нивата на заразени ще спаднат“.

Министърът посочи, че ще бъде направен подробен анализ на данните преди да бъде взето решение за пълното отварянето на страната на 21 юни.

Самият премиер Борис Джонсън обяви миналата седмица, че индийският вариант на коронавирус е силно разпознаваем на Острова, което може да доведе  не само до забавяне на премахването на ограничителните мерки, но и до връщането на стари.  

Проф. Адам Фин от Съвместния комитет по ваксинация и имунизация в страната заяви, че властите този път трябва да подходят по-предпазливо в решенията си, „ако не искаме да сме свидетели на нови антирекорди“.

През последните почти два месеца Великобритания върна учениците в клас, възобнови груповите събирания, провеждането на концерти и фестивали, отвори фитнес центровете, магазините, ресторантите, баровете и премахна социалните ограничения. Островът започна да изпълнява и почти редовни полетни линии, но все още има „червен списък“ от рискови държави, от които не приема пристигащи.

Коментари: 0