Бум на зарядните станции за електромобили

Китай е на първо място в света по изградена инфраструктура

Бум на зарядните станции за електромобили

Снимка: Unsplash

2243 ~ 2 мин. четене
Броят на публично достъпните пунктове за зареждане на електрически превозни средства е скочил с 60% през 2019 г., което е най-голямото увеличение за три години и изпреварва продажбите на автомобили с акумулаторни батерии, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В годишния си преглед за електрическите превозни средства МАЕ заяви, че броят на публичните места за бавно и бързо зареждане достига 862 118 в световен мащаб, като Китай е най-големият пазар на тези автомобили в света, заемайки 60% дял.

Бързите зарядни устройства представляват 31% от общата цифра. 

МАЕ определя бавното зареждане като осигуряващо мощност до 22 киловата (кВт), отнемайки часове за зареждане на акумулаторните батерии на автомобила. Бързите зарядни устройства, включително тези на Tesla, зареждат за минути.

„Китай продължава да води в пускането на публично достъпни зарядни устройства, особено бързи зарядни, които са подходящи за гъстите му градски райони с по-малко възможности за частно зареждане у дома“, се казва в доклада.

Увеличението отразява усилията за изграждане на критична инфраструктура преди очаквания бум на продажбите на електрически автомобили, които през миналата година представляват едва 1% от колите в света.

Внедряването на публичната инфраструктура е от ключово значение за убеждаването на бъдещите купувачи, че няма риск те да се останат с празна батерия насред пътя.

Като част от плана си за икономически стимули Германия обяви по-рано този месец, че ще предостави 500 млн. евро в подкрепа на пускането на частни пунктове за зареждане, от които има 6.5 милиона по целия свят.

Освен Tesla, доставчиците на зарядни станции включват англо-нидерландска група Shell, френската Engie, германските E.ON, Volkswagen и ChargePoint, чиито акционери включват Daimler, BMW и Siemens.
Подкрепи Economic.bg