„Газпром“ се съгласи да върне на Полша $1.5 млрд. надвзети пари за газ

Както и в България, ценовата формула на договора за доставка на газ за Полша е със задна дата - от 2014 г.

„Газпром“ се съгласи да върне на Полша $1.5 млрд. надвзети пари за газ
1180 ~ 2 мин. четене

„Газпром“ ще изплати на полската държавна компания PGNiG 1.5 млрд. долара надзвети пари за природен газ до 1 юли. Това съобщават от полското дружество днес.

Присъденото на PGNiG обезщетение от 1.5 млрд. долара е заради молбата на полската страна за преразглеждане на договорната цена за доставка. Тема, актуална доскоро и в България. Руският монополист ще върне парите на Полша след като международният арбитражен съд в Стокхолм през април тази година излезе с решение, че „Газпром“ e надтаксувала страната при доставките на природен газ. PGNiG отбелязва, че „Газпром“ се е съгласил за срок на плащане до 1 юли 2020 г.

В бъдеще цената на договора също може да бъде преразгледана - въз основа на заявка на купувача, отбелязва PGNiG.

PGNiG започна арбитражно производство срещу „Газпром експорт“ през 2015 г. с искане за преразглеждане на цената на природния газ, доставен в Полша съгласно договора от 25 септември 1996 г. Той предвижда доставката на около 10 млрд. куб. метра газ на година, а договорът е валиден до 2022 г.

На 30 март Арбитражният съд в Стокхолм реши да коригира ценовата формула на договор за доставка на газ за Полша чрез газопровода „Ямал-Европа“ със задна дата (разширявайки акта до минали правоотношения) от ноември 2014 г. На 29 май ПАО „Газпром“ и „Газпром експорт“ обжалват пред съда на област Свеа окончателното решение на арбитражния съд. PGNiG обаче вече коментира, че обжалването разглежда този случай само от процесуална гледна точка и е невъзможно да се промени решението по същество. По-конкретно жалбата на „Газпром“ не засяга арбитражните решения за промяна на ценовата формула, която сега и двете страни по договора са длъжни да прилагат, сигурна е полската компания.

Подкрепи Economic.bg