Бум в строителството на логистични и индустриални паркове

Активният наемен пазар насърчава изграждането на нови проекти

Бум в строителството на логистични и индустриални паркове
4301 ~ 2 мин. четене

Активният наемен пазар стимулира инвеститорите в индустриални имоти да стартират нови спекулативни проекти в София. Само за последното тримесечие в района на столицата бяха обявени или започнати още близо 23 000 кв. м логистични площи под наем. Други 20 000 кв. м се очаква да получат разрешение за ползване до края на годината, показват данните от тримесечния доклад на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

„През последните месеци наблюдаваме активен наемен пазар, като завършваните към момента спекулативни проекти бяха почти изцяло договорени с наематели още по време на строителството“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Според него за интереса към започване на нови проекти допринасят и стабилните наеми, които за първокласни площи в София запазват нива от €4.2/кв. м, като в района на летището надхвърлят €5/кв. м. За по-площи над 5 хил. кв. м наемните нива в София са €3.8/кв. м.

В резултат от активното търсене, въпреки увеличението на общото предлагане, делът на свободните складови и производствени площи в София остава символичен – около 2%. С новозавършените проекти общата наличност на пазара на индустриални имоти в столицата доближи 881 000 кв. м през третото тримесечие на 2016.

През изминалото тримесечие „Глориент Инвестмънт БГ“ обяви планирания старт на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12,800 кв. м площи под наем. Предните две вече са изцяло наети. Сред ключовите проекти на наемния пазар е също Industrial Park Sofia East в района на Елин Пелин, където завършва строителството на 10 000 кв. м логистични площи под наем и междувременно започна изграждането на нов етап със същата квадратура.  

Строителство на втора фаза се предвижда и в Logistic Park Sofia Ring на Bulgarian Property Development край Кривина, където пред завършване са 10 000 кв. м логистични площи под наем.

В отговор на засиленото търсене се подготвят и нови проекти за индустриални паркове край София и Пловдив.

И през третото тримесечие търсенето на индустриални имоти остава активно както в София, така и в страната. Докато основните запитвания в района на столицата идват от логистични оператори и дистрибуторски компании, в страната активни са производителите на авточасти и компании от леката промишленост. Предпоставки за този интерес са оформящите се индустриални зони с изградена инфраструктура и наличието на работната ръка. Освен към Пловдив интерес има и към Плевен и районите в Северозападна България, както и на юг – към Хасково и Димитровград.

Пазарът на земя също остава силен в резултат от нарастващата предприемаческа активност в почти всички сегменти на имотния пазар. През последното тримесечие сред по-значимите транзакции бе покупката на парцел с площ от 5 800 кв. м до метростанцията на бул. „Цариградско шосе“ в София за €4.7 млн. Теренът е с проект за строителство на офис сграда.

Подкрепи Economic.bg