Имотите в България са сред най-поевтиняващите в ЕС

Отбелязан е спад от 1.1% по време на извънредното положение

Имотите в България са сред най-поевтиняващите в ЕС

Снимка: Economic.bg/Архив

България е една от петте държави в Европейския съюз, в които е отчетен спад в цените на жилищата през второто тримесечие на годината в сравнение с предходното. Става въпрос за периода, в който действаше извънредното положение в страната и реално не можеха да се изповядват сделки до 13 май. Спадът за месеците април-юни спрямо предходния тримесечен период е 1.1%, показват данните на Евростат.

Това обаче е сравнително малко намаление на фона на данните, които отчитат другите четири държави, в които е отчетен спад. Става въпрос за Унгария, Естония, Латвия и Ирландия, където е отчетеното намаление съответно със 7.4%, 5.8% и 2.3%. Единствено последната отчита по-малък спад в цените на имотите от България през разглеждания период – 0.1%.

На другия полюс са Люксембург, Италия и Австрия, където през второто тримесечие на годината е отчетено увеличение в цените на имотите съответно с 4.4%, 3.1% и 2.5% в сравнение с предходното тримесечие

На годишна база обаче в България цените растат с 2.9%. На фона на останалите държави от Европейския съюз това е сравнително малко увеличение. Сред държавите-членки, най-високият годишен ръст на цените на жилищата през втората тримесечие на 2020 г. са регистрирани в Люксембург (+13.3%), Полша (+10.9%) и Словакия (+9.7%).

През този период, който беше белязан от наложените ограничителни мерки заради Covid-19 в повечето държави-членки, цените на жилищата, са се повишили с 5% в еврозоната и с 5.2% в ЕС в сравнение с същото тримесечие на предходната година. През първото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата се повишиха съответно с 5.1% и 5.6%.

Коментари: 0