България има своето първо водородно училище

Иновативната технология ще намали с до 30% вредните емисии и 40% разходите

България има своето първо водородно училище

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Средно училище „Д-р Петър Берон“ в Червен бряг вече ще се отоплява чрез водородна система, която снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване замърсяването на въздуха се прилага в образователна институция, в т.ч. и публична сграда.

По своята същност проектът представлява внедряване на системата GI 5000, на българската компания "Грийн иновейшън" ООД, към котелното стопанство на училището. Тя произвежда на място високоенергийно гориво чрез импулсна електролиза на водата, което добавено към горивния процес подобрява неговата ефективност.

Системата е напълно автоматизирана и автономна, без нужда от оператор, заявяват от компанията. За работата ѝ са необходими само два компонента – ток и вода. Освен това GI 5000 няма нужда от външно охлаждане или други специфични условия, за да работи.

От компанията обясняват, че проектът е революционен за България и в синхрон с политиките на европейско ниво за справяне с проблемите в климата.

Водородните технологии предоставят необятни възможности за високоенергийна ефективност и устойчив икономически растеж, казват от "Грийн иновейшън".

Коментари: 0