Имотният пазар в България е във вихъра си

Цените на имотите не паднаха, но това няма и да се случи, смятат от бранша

Имотният пазар в България е във вихъра си

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Жилищният пазар в България е изключително стабилен и за в бъдеще ще остане такъв. Предизвикателството „коронавирус“ помогна на този пазар да излязат реалните и добри продукти, които се предлагат. Българите продължават да търсят имоти, но вече основно за живеене, а не с инвестиционна цел.

Така Весела Илиева, управляващ партньор Unique Estates, която взе участие в онлайн дискусията „Реал Форум“, описа пазара на имоти в България.

Цените не паднаха, каквито бяха очакванията през месец март. Смятам, че това няма и да се случи. Може да се каже, че пандемията помогна за отрезвяване на пазара. Ние бяхме просто като един затворен магазин за два месеца, но сега вече се възстановихме", казва Илиева.

По думите й пазарът се е „изчистил“ от несигурните играчи, а купувачите са станали доста по-активни.

Ръст на новите жилища, въведени в експлоатация

Това отчитат от Камарата на строителите в България (КСБ), анализирайки периода на последните девет месеца на 2020 г. От данните, които бяха представени от инж. Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на КСБ, става ясно, че въведените в експлоатация новопостроени къщи са начело в класацията. За първите девет месеца на годината техният брой е 1720, което е ръст от 9.6% в сравнение със същия период на миналата година.

Това потвърждава тенденцията за трайно преобръщане на пазара на имоти към къщи извън големия град и такива в малки дворове.

Българинът вече иска да живее като всички европейци – в къща с двор", коментира инж. Терзиев.

Въведените в експлоатация жилищни блокове и кооперации през разглеждания период пък са 476, което е с 42.5% повече в сравнение с година по-рано.

Призрачни офиси

Ако жилищният пазар успя да се измъкне невредим от кризата, то пазарът на офиси не може да се похвали със същото. Весела Илиева дори споделя, че много от новите проекти, които са били започнати и е трябвало да бъдат офис площи, са преработени на жилищни такива. Очакванията на Иво Евгениев, собственик Монтаж Строителни Конструкции, са за около 20-30% свободни офис площи в следващите три години

Време за ремонт

Тенденцията, която е започнала да се наблюдава вследствие на пандемията и т.нар. локдаун, е за масови ремонти по вили и къщи. „Всеки започна да ремонтира и хората се изнесоха нанякъде. Това ни даде глътка въздух“, споделя  Диан Господинов, управител на компанията за строителни материали GS Строймаркет.

Коментари: 0