Предприемчивото семейство Мъск

Илон, Кимъл и Тоска Мъск са успешни предприемачи, възпитани от майка си Мей

Предприемчивото семейство Мъск

Снимка: БТА

Мей Мъск е модел, диетолог и не на последно място – фен на трите си деца, известни съвременни предприемачи. Това са Илон, Кимбал и Тоска Мъск. Най-известният от тях е Илон, който вече донесе промяна в електрическата мобилност, а сега работи по създаването на космически ракети и прокопаването на транспортни тунелни системи.

Брат му Кимбъл е пионер в иновативното земеделие. Тоска пък развива стрийминг платформата за романтични филми – PassionFlix.

Работохолизмът явно е присъщ на семейството. Мей Мъск споделя, че самата тя „тепърва започва“ да се развива на 69-годишна възраст. А собствената ѝ майка работи до преклонните 96 години.

В интервю за The Economist’s 1843 Мей разказва как възпитавала децата си и как според нея това е повлияло на предприемаческите инстинкти на тримата ѝ наследници.

Майката на тримата предприемачи Мъск е била същински „научен нърд“, или по-грубо казано зубър. Тя била толкова по-напреднала, че учителите я помолили да преподава математика в часовете на по-големите деца. В тийнейджърските си години вече помагала на баща си в неговата клиника за хиропрактика, вършейки административна работа.

По-късно карала собствените си деца също да се занимават с канцеларска дейност за личната ѝ практика на диетолог. „Наистина ни помогна да придобием усещане за независимост, както и да разберем трудовата етика“, споделя Тоска.

На 31 години Мей се развежда със съпруга си и напуска Южна Африка, вземайки децата със себе си в Северна Америка.

Като самотна майка, Мей продължава да в модната индустрия, но отстрани. Периодът е труден за семейство Мъск и децата се учат да живеят по-скромно. Но това, изглежда, ги калява. Нямайки кой знае какви възможности за разхищение и платени занимания, Илон например посвещава времето си на четене на книги и космически мечти.

Според Кембъл именно благодарение на майка им, тримата са се чувствали много независими като деца. И тримата споделят, че нейното възпитание и перипетиите, през които са минали, са им помогнали от ранна възраст да започнат да търсят възможности, а не да виждат стени.

„Те израснаха, знаейки, че трябва да се работи усилено. Защото колкото по-усилено се работите, толкова по-добре се справяте и имате по-голям късмет“, коментира самата Мей пред Vanity Fair през 2015 г.

Коментари: 0