Братът на Илон Мъск иска да трансформира земеделието

Създавайки ферми от следващо поколение

Братът на Илон Мъск иска да трансформира земеделието

Снимка: Square Roots

2960 ~ 3 мин. четене
Храните на растителна основа са хит в момента и вертикалните ферми се възползват от тренда, пише CNN в статия, посветена на по-малкия брат на Илон Мъск – Кимбъл. 

Вертикалното земеделие е метод за отглеждане на закрито, при който културите се растат в подредени един върху друг слоеве, често без почва. Практиката става все по-популярна и важна на фона на драстичното увеличаване на градското население и намаляването на наличните обработваеми площи. Концепцията не е нова, но в момента бележи подем. 

По-малкият брат на Илон Мъск – Кимбал Мъск, който беше обявен за „Глобален социален предприемач“ на годината от Световния икономически форум през 2017 г., стартира компанията Square Roots, занимаваща се в сферата на закритото градско земеделско. Основана през 2016 г. в Бруклин, мисията ѝ е да доставя прясна, местна храна в градовете по света, давайки възможност на младите да участват активно в урбанизираното земеделие. 

„Когато бях дете, единственият начин да накарам семейството си да седне и да комуникира бе чрез готвене на яденето“, разказва Кимбъл Мъск, съосновател и изпълнителен председател на Square Roots, в пред CNN Business.

Свързването в интернет, особено в края на 90-те години, е много вълнуващо за Кимбъл, който казва, че не би го заменил за нищо. Страстта му обаче винаги е била храната, признава той. 

„В момента, в който с Илон продадохме Zip2, първата ни интернет компания, знаех, че искам да се занимавам с храна и стана обучен готвач“, разказва той. Тогава по-малкият брат Мъск заминава за Ню Йорк и се записва да учи в Международния кулинарен център. 

Днес, заедно със своята Square Roots, той планира да отвори „Супер ферма“. Тя ще е оборудвана с 25 контейнера за транспортиране, с контролиран климат, хладно съхранение, биосигурност и всичко останало, необходимо за управлението на вертикална ферма. Откриването се очаква да се случи до три месеца. 

От създаването си, Square Roots отглежда повече от 120 сорта култури, включително зеленолистни, зеленчуци и ягоди.

Компанията не е първата по рода си. Стартъпи като Sillent Valley's Plenty, който е основан през 2013 г. и е подкрепен от Джеф Безос, вече започват да доминират в пространството.

„Природозащитниците, градските фермери, архитектите, агрономите и експертите в областта на общественото здравеопазване, наред с други, се присъединяват към тази мини революция, като си партнират, за да намерят начин за справяне с недостига на храна в ултраурбанизирано бъдеще“, коментира Хеир Ал-Комани, професор по устойчив градски дизайн в Университета на Илинойс в Чикаго. 

Новият тип фермерство включва използването на най-различни техники: хидропоника, при която се използват минерални хранителни разтвори във воден разтворител; аквапоника, която използва водни организми – като риба и охлюви – за да отглежда растения във вода; и аеропоника, която отглежда растения във въздуха.

Що се отнася до създаването на работни места, бързите промени в климата ще оставят милиони хора от традиционните земеделски производства без работа. Но вертикалните земеделски производители няма да бъдат засегнати, смята микробиологът Диксън Деспомиер, професор по обществено здраве и здраве на околната среда в Колумбийския университет.

Въпреки че вертикалното земеделие е въведено за първи път в началото на 1900 г., то наскоро е популяризирано от Деспомиер, който преди повече от 20 години започва да води клас по Медицинска екология в Колумбия.

Професорът прекара десетилетие в отглеждане на култури на закрито със своите студенти. „Преди десет години нямаше вертикални ферми“, каза той, отбелязвайки, че LED осветителните тела значително подобряват ефективността на селското стопанство през последните пет години, което прави отглеждането на закрито по-евтино и по-надеждно.

„Хората искат местна храна, защото са загубили доверие в индустриалната хранителна система“, разказва изпълнителният директор на Square Root. Той обръща внимание, че днешните изделия са висококалорични ниско питателни, идващи от хиляди километри разстояние и без прозрачност за това как са били произведени. 

В същото време световното население нараства и се урбанизира бързо, а изменението на климата заплашва съществуващите доставки на храна, принуждавайки индустрията да измисли нови начини за бързо отглеждане на храна.

От Square Root са оптимисти за набирането на пари за вертикално земеделие, тъй като в сферата видимо вече навлизат капитали. „Качеството на храната, която вече може да се произвежда в тези системи на закрито, е най-малкото същото с това на най-добрата храна, отглеждана в органично поле, която можете да закупите“, коментират от там. 

Според Деспомиер в крайна сметка градовете ще могат да отглеждат „всичко, което могат да ядат“ от закрити ферми, разположени в границите на града. „Ако фермата на открито се провали, земеделският стопанин трябва да изчака до следващата година, за да започне отново“, обръща внимание той. И добавя, че фермите на закрито също може да претърпят провал, но разликата е, че производството може да започне отново в рамките на седмици. 

Коментари: 0