Volkswagen иска да притежава 100% от Audi

Компанията, произвеждаща премиум автомобилите, ще бъде водеща при развойната дейност в цялата германска група

Volkswagen иска да притежава 100% от Audi

Снимка: Unsplash

2957 ~ 2 мин. четене

Volkswagen AG e предложила на миноритарните акционери в Audi AG да им изкупи дяловете и да стане 100% собственик на премиум марката. В момента германският концерн притежава 99.64% от капитала.

„В контекста на реорганизирането на компетенции и отговорности, Volkswagen AG планира да извърши прехвърляне съгласно германския закон за акционерните корпорации, за да придобие 0.36% от акциите на Audi“, заявиха от VW.

Резолюция за прехвърлянето трябва да бъде приета от годишното Общо събрание на Audi AG. Първоначално то беше насрочено за 14 май, но сега ще бъде отложено до юли или август, пише Reuters.

Също така бе съобщено, че Audi ще поеме водеща роля в развойната дейност в рамките на Volkswagen Group, тъй като автомобилният гигант иска да обедини ресурсите на своите марки, за да ускори инвестирането в бъдещи технологии.

Съобщението бе направено, когато Volkswagen Group пусна финансовите си резултати за 2019 г. От тях се видя, че оперативната печалба е нараснала с 22% до 16.9 млрд. евро.

VW Group, която обединява Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda и Bentley, инвестира много в R&D за разработване на нови технологии за бъдещи автомобили, като електрификация, свързаност и автономност.

Audi е работил с Porsche за разработването на платформата PPE за премиум и големи електрически автомобили, а когато новият изпълнителен директор Маркус Дюсман заеме мястото си на 1 април, марката ще поеме водещата роля в научните изследвания и разработки. Audi също ще се превърне във фокус на новата компания Car.Software на VW Group, която централизира разработването на софтуер за автомобили.

Изпълнителният директор на VW Group Хърбърт Дис заяви: „Като се има предвид силната динамика на промените в нашата индустрия, ние обединяваме силните си страни във Volkswagen Group и се позиционираме конкурентноспособни за бъдещето.“

Напускащият изпълнителен директор на Audi, Брам Скот, каза: „Това е точно правилният начин да не се придържаме към организационното статукво, а да използваме последователно предимствата на мрежата на групата. С по-голямо разделяне на работата в групата можем да управляваме бъдещи проблеми по-гъвкаво.“

Коментари: 0