Roche и „Св. Иван Рилски” подписаха лекарствен договор за 20 млн. лв.

Българското дружество на швейцарската фармацевтична компания ще доставя хематологични и онкологични лекарства

Roche и „Св. Иван Рилски” подписаха лекарствен договор за 20 млн. лв.

Снимка: Рош България (https://www.roche.bg)

1088 ~ 2 мин. четене

„Рош България“, дъщерно дружество на швейцарската фармацевтична компания Roche, е подписала договор за 19.5 млн. лв. със столичната УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ за доставка на хематологични и онкологични лекарства.

Това е съобщила днес университетската многопрофилна болница, пише SeeNews. Уточнява се, че сделката, подписана на 24 февруари, е сключена след публикувана обществена поръчка, по която са били подадени 14 оферти.

Основните дейности на „Рош България“ включват търговия и дистрибуция на фармацевтични продукти. Компанията също така участва в изследванията и разработката на такива продукти.

По-рано днес пък ръководителят на лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на вирусни чернодробни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ Анета Иванова каза пред Българското национално радио (БНР), че България скоро ще разполага с лекарства за рядката болест порфирия. На пазара ни предстои да бъдат регистрирани две лекарства, които облекчават симптомите в рамките на денонощие.

„Едно от лекарствата го има на пазара в Европа и в Америка от много години. Ние също лекуваме наши пациенти с него, но те го заплащат самостоятелно или си го набавят чрез мен и нашия център, и с помощта на Агенцията за лекарства. Това е едно старо лекарство, но очакваме да бъде регистрирано в България през следващата година и да могат пациентите да го получават безплатно по здравна каса“, каза Иванова.

По думите ѝ лекарството е американско и е изключително ефективно за подобряване състоянието на пациентите. „Те страдат от тежки коремни болки, от невропатия. Някои от тях не могат дори да ходят на работа, с много хоспитализации. Страданието е сериозно“, обясни представителят на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Коментари: 0