България е напът да изхвърли 400 000 дози от ваксината на AstraZeneca

Срокът на годност на 400 000 дози наближава и се обсъжда тяхното даряване

България е напът да изхвърли 400 000 дози от ваксината на AstraZeneca

Снимка: Красимир Свраков

5862 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Както и редица други държави, България рискува да изхвърли стотици хиляди дози от ваксината на AstraZeneca заради залежаване на количествата и изтичащ срок на годност. През юли и август ще изтече 6-месечната годност на неотворените флакони за общо 400 000 дози, съобщи пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той обаче заяви, че за да не се стига до там, страната ни търси различни варианти за пласиране на тези дози чрез дарение или препродажба.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви миналата седмица, че се обсъжда даряването на 150 хил. дози от препарата на AstraZeneca към страните от Балканите, но все още не се е стигнало до финализиране на преговорите. Според общия регламент на ЕС обаче препродажби са позволение в рамките на ЕС, ако ваксините се извеждат извън съюза, следва да бъдат дарени.

„Най-спешна е нуждата от оползотворяване на 50 000 дози с изтичащ срок на годност през юли месец. Не сме много притеснен за тях, защото хората, чакащи за втора доза от препарата са 80 000 души. Възможно е част от тях да не си поставят втората доза или да изберат друга ваксина, но количеството вероятно ще бъде оползотворено. През август обаче изтича срокът на годност на други 320 000 дози от ваксината на този производител“, обясни Кирилов.

До края на годината страната ни очаква общо 14 млн. дози ваксини от 5 производители – настоящите 4 – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen и ваксината на CureVac, която е пред одобрение в ЕК през юли или август.

 Заради натрупването на ваксини и липса на желаещи да се ваксинират страната ни е помолила за забавяне на доставките, уточни Кирилов. До момента доставените ваксини у нас са близо 3.8 млн. дози, а са приложени 1.5 млн. дози.Подкрепи Economic.bg