България най-накрая се включи в LNG терминала в Александруполис

Проектът ще позволи навлизането на американски газ в региона

България най-накрая се включи в LNG терминала в Александруполис

Снимка: Министерски съвет

Повече от две години, след като се заговори за участието на България в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ (LNG) край гръцкия Александруполис, днес официално беше подписано споразумението за включването на „Булгартрансгаз“ в него.

 

Българското дружество ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда проекта. Това решение беше взето още в началото на тази година от Министерски съвет, който даде зелена светлина на „Булгартрансгаз“ да се включи в него. На официална церемония днес в Атина премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис присъстваха на подписването на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз" Владимир Малинов и  Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд" С.А.

Акционерите в проекта са „Газтрейд" С.А., „Булгартрансгаз", гръцката държавна DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

На церемонията не cтaна яcнo тoчнo ĸoлĸo щe ca инвecтициoннитe paзxoди нa гaзoвия oпepaтop пo пpидoбивaнeтo, нo oщe пpeз 2018 г. пpoгнoзнитe cмeтĸи нa гpъцĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния „Гaзтpeйд“ пoĸaзвaxa, чe тoй щe cтpyвa oбщo 370 млн. eвpo. Toвa oзнaчaвa, чe финaнcoвият aнгaжимeнт нa cтpaнaтa ни cе изчиcлявa нa oĸoлo 150 млн. лв.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година „Булгартрансгаз" сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд" С.А. След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

„Булгаргаз“ вече резервира 500 млн. куб. метра природен газ за период от десет години.

Включването на България в проекта е продължение на Гръцко-българския интерконектор (IGB), включващ Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката DEPA, чрез който газ ще бъде канализиран от терминала за втечнен природен газ в Александруполис до България на други пазари в Югоизточна Европа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6.1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Припомняме, че за участието на България в проекта енергийният министър Теменужка Петкова заговори още през лятото на 2017 г., а намеренията бяха потвърдени от премиера Борисов на среща на високо ниво в Солун през 2018 г. Тогава се очакваше, че терминалът ще е готов през 2020 г.

Коментари: 0