България се доближава до взимането на 1 млрд. лв. заем от ЕС

Към днес 15 страни от ЕС са обявили пред ЕК намерение да вземат заем в общ размер от 81.4 млрд. евро

България се доближава до взимането на 1 млрд. лв. заем от ЕС

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия е представила на Съвета на Европейския съюз заявлението на България за оказване на финансова подкрепа в размер на 1 млрд. лв. (511 млн. евро) под формата на заем по програмата за запазване на заетостта на Блока SURE. Предложението на ЕК към Съвета е стъпка напред в процеса по отпускането на заема.

Правителството обяви намеренията си да се възползва от антикризисния инструмент на ЕС още в началото на юни, а месец по-късно кабинетът взе официално решение на свое регулярно заседание да кандидатства за заема. Тогава правителството упълномощи министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да подпише искането от името на българската държава.

Според ЕК инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на тежките социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус. По програмата може да се осигури финансова подкрепа в общ размер до 100 млрд. евро за всички държави членки. Към днешна дата 15 страни от ЕС вече са обявили пред ЕК намерение да вземат заем в общ размер от 81.4 млрд. евро, а тя от своя страна ги е задвижила към Съвета на ЕС.

От тях три страни – Кипър, Латвия и Малта, са дали заявка за по-малък заем в сравнение с България, а от най-голям заем са посочили, че имат нужда в Италия – 27.4 млрд. евро, и в Испания – 21.3 млрд. евро. Държавите членки, които досега не са подали официални заявления, все още могат да направят това.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия от страна на ЕС за държавите членки. Средствата ще помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта. Управляващите се надяват именно тези пари да покрият разходите по мерките за субсидирана заетост, като „60/40“.

Отпускането на заеми на държавите членки в рамките на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от държавите членки. Припомняме, че България заложи такива в бюджета си – в размер на 107 млн. евро в края на месец юни по време на втората за годината актуализация на бюджета. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 млрд. евро.

Cпopeд пpecцeнтъpa нa Mиниcтepcĸи cъвeт c дoпълнитeлнaтa финaнcoвa пoдĸpeпa щe cе пoдпoмoгнe зaпaзвaнeтo нa зaeтocттa нa oĸoлo 250 xил. paбoтници и cлyжитeли дo ĸpaя нa 2020 г. и щe cе пoдoбpи cтaбилнocттa нa cиcтeмaтa зa изплaщaнe нa oбeзщeтeния зa бeзpaбoтицa.

Уcлoвиятa пo зaeмитe ca „блaгoпpиятни“, oбяcнявaт oт EK.

Πo пpeдлoжeниe нa Koмиcиятa Cъвeтът нa EC  мoжe дa peши дa yдължи cpoĸа нa paзпoлaгaeмocт нa инcтpyмeнтa, вceĸи път зa дoпълнитeлeн cpoĸ oт 6 мeceцa, aĸo пpoдължaвaт дa ca нaлицe тeжĸи иĸoнoмичecĸи cмyщeния, пpичинeни oт пaндeмиятa oт СОVІD-19.

Коментари: 0