Депутатите одобриха втората ревизия на бюджета с пълно мнозинство

Тя се наложи, за да може България да се възползва от два антикризисни мерки на ЕС

Депутатите одобриха втората ревизия на бюджета с пълно мнозинство

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

С пълно мнозинство депутатите одобриха на първо и второ четене едновременно актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Втората за годината ревизия бе нужна, за да бъде увеличен максималният размер на гаранциите, които държавата може да издава. Това се налага, за да може България да даде изискваните от нея гаранции, с които да се възползва от два антикризисни инструмента на Европейския съюз в условията на коронакризата - схемата за подкрепа на заетостта SURE и Паневропейския гаранционен фонд.

Гаранциите по тези две пера са в размер съответно на 107 млн. евро и 51 млн. евро. С промяната новият таван на държавните гаранции, които България може да предоставя, вече е 1.84 млрд. лв. Това е второто увеличение за тази година, след като в първоначалния бюджет за 2020 г. таванът беше 835 млн. лв. След това, с пандемичната актуализация, беше увеличена със 700 млн. лв. заради ББР, до 1.5 млрд. лв.

По време на изслушванията в бюджетната комисия по-рано тази седмица зам.-министърът на финансите Маринела Петрова заяви, че България ще кандидатства за заем от половин милиард евро по схемата за подкрепа на заетостта на ЕС SURE.

Европейската комисия ще набавя средствата по инструмента чрез заеми, които да предоставя на страните членки при изгодни условия.

Първата актуализация на бюджета за 2020 г. бе в началото на април и с нея разходите в бюджета бяха увеличени, а допустимия дълг, който страната ни може да изтегли – увеличен от 2 на 10 млрд. лв.

Коментари: 0