Германия готви отговор на американските санкции срещу „Северен поток 2“

Администрацията на канцлера Ангела Меркел обмисля да настоява за координирани действия на Европейския съюз

Германия готви отговор на американските санкции срещу „Северен поток 2“
2708 ~ 1 мин. четене

Германия се готви да отвърне на САЩ, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заплахата си да опита да спре газопровода „Северен поток 2“ с допълнителни санкции. Администрацията на канцлера Ангела Меркел обмисля да настоява за координирани действия на Европейския съюз, според двама германски служители, запознати с дискусиите. 

В документ на министерството на икономиката, видян от Bloomberg News, става ясно, че подобни мерки от страна на САЩ ще бъдат нови и могат да засегнат значително повече германски и европейски компании и банки, както и държавни агенции.

По-рано вестник Frankfurter Allgemeine, позовавайки се на документ от германското министерство на икономиката, също съобщи, че новите санкции на САЩ срещу „Северен поток 2“ могат да засегнат не само германските компании, но и правителствените ведомства. Припомняме, че законопроектът на САЩ предвижда санкции за всички компании, участващи в изграждането на руския газопровод, както и ограничения за „всички услуги, като проверки, инспекции или сертифициране“, необходими за работата на „Северен поток 2“.

Руският министър на енергетиката Александър Новак нарече санкциите срещу „Северен поток 2“ незаконни и неадекватни. Според него проектът вече е завършен по отношение на инвестициите и икономическата жизнеспособност. В момента става въпрос само за завършване на физическото строителство, допълни министърът.

Подкрепи Economic.bg