Facebook ще ни предупреждава, ако споделяме стари статии

При всяко споделяне на статия, която е на повече от 90 дни, на потребителят ще се показва известие

Facebook ще ни предупреждава, ако споделяме стари статии

Снимка: Facebook

Facebook започна да предупреждава потребителите, които искат да споделят стар материал, че информацията в него може вече да не е актуална, става ясно от блога на социалната мрежа. Така при всяко споделяне на статия, която е на повече от 90 дни, на потребителя ще се показва известие.

„Когато питаме хората какви новини искат да видят във Facebook, те непрекъснато ни казват, че искат информация, която е навременна и достоверна“, казват от Facebook.

„За да сме сигурни, че хората имат необходимия контекст преди да вземат информирани решения какво да споделят във Facebook, когато щракнете върху бутона „споделяне“ в статии по-стари от 90 дни, ще се появи на екрана известие“, се казва в съобщението. Но все пак на потребителя ще е позволено да продължи да споделя, ако реши, че дадена статия е все още уместна.

През последните няколко месеца нашето вътрешно изследване установи, че навременността на една статия е важен контекст, който помага на хората да решават какво да четат, да се доверят и споделят. По-специално издателите на новини са изразили опасения относно по-старите истории, които се споделят в социалните медии като актуални новини, които могат да доведат до погрешно разбиране на текущите събития. Някои медийни издатели са предприели стъпки, за да се справят с това на собствените си уебсайтове, като подчертават етикети на по-стари статии, за да предотвратят използването на остарели новини по подвеждащи начини. 

Коментари: 0