България ще получи допълнителни 76 млн. евро по две програми

Изменението се прави с цел справяне със социалното и икономическото въздействие на коронакризата

България ще получи допълнителни 76 млн. евро по две програми

Снимка: Economic.bg/Архив

2342 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Приблизително 76 млн. евро се пренасочват по две направления от Европейския съюз към България за храна за уязвимите групи и за образование. Изменението се прави с цел справяне със социалното и икономическото въздействие на коронакризата.

От Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица България ще получи допълнително 19.9 млн. евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 хил. души от уязвими групи, живеещи в бедност.

Освен това българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение. С тях се предвижда най-малко 10% от учениците и учителите да получат лаптопи или таблети, а поне 30% от учителите да преминат обучение по онлайн преподаване.

Средствата са част от новия инструмент на мегафонда на ЕС REACT-EU, който предоставя 50.5 млрд. евро на страните членки като допълнително финансиране през 2021 и 2022 г.

Коментари: 0