Годишната инфлация в САЩ достигна 13-годишен връх

Опасенията, че тя ще се задържи, се подхранват от компаниите, които повишават заплати, конкурирайки се за работници

Годишната инфлация в САЩ достигна 13-годишен връх

Снимка: БТА

1872 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Потребителските цени в САЩ се повишиха с най-високото темпо от близо 13 години насам през април заради нарастващото търсене на фона на отварящата се икономика и по-ограниченото предлагане. Това вероятно ще подхрани страховете на финансовите пазари за дълъг период на ускорена инфлация, предава Reuters.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0.8% през април спрямо месец по-рано, докато през март показателят се равняваше на 0.6%. На годишна база пък инфлацията е достигнала 4.2%, което е най-високото ниво от 2008 г. по времето на световната финансова криза.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и много икономисти до голяма степен разглеждат по-високата инфлация като преходна, като се очаква веригите на доставки да се адаптират и да станат по-ефективни. Опасенията, че инфлацията може да се задържи, се подхранват от съобщенията, че компаниите повишават заплатите, докато се конкурират за оскъдни работници.

Въпреки че разкритите работни места са на рекордните 8.1 милиона и почти 10 милиона души са официално безработни, компаниите се борят за кадри. До ситуацията се стига благодарение на щедрите обезщетения за безработица, страховете от заразяване с COVID-19 и родителите, които все още се грижат за децата си.

Коментари: 0