Българка разказва на света чрез снимки за традиционната кухня
За да бъде една храна интересна за света, трябва да бъде представяна по различен начин
Снимките на храна в социалните мрежи Facebook и Instagram са нещо нормално. На моменти дори банално. Но отвъд желанието да сме в „тренда“ и да получим повече лайкове, има хора, които професионално се занимават кулинарна фотография. Те представят естетиката на храната и продуктите, които се използват за нейното приготвяне.
Именно с това се занимава и Даниела Ламбова. Нейната любов към фотографията се заражда през 2012 г., когато създава своя първи блог. И покрай него започва да се занимава по-професионално с фотография. А през 2016 г. това се превръща в нейна професия. А по време на локдауна, през 2020 г. заради COVID пандемията, ѝ хрумва идеята да започне да показва на света традиционни българския ястия, но по нов, модерен начин.
Мисията ми винаги е била да покажа естетиката в храната и съответно в продуктите, които снимам. По същата причина започнах да правя и курсове. Миналата година създадох и платформа за обучение на фотографи”, разказва Даниела пред Economic.bg.
View this post on Instagram
И така през 2020 г., когато всички останаха по домовете си и масово преоткриха кулинарията, Даниела решава, че е време да покаже на света повече от красотата на традиционните български ястия.
Тогава създадох втори блог. Първият, който имам, е насочен към сладкарството. Във втория блог реших да събера всички мои рецепти, както и семейните. Всъщност, идеята е в него да има международни семейни рецепти от различните краища на света“, споделя Даниела.
View this post on Instagram
Taco and Tiramisu е изцяло на английски и основните посетители са от други държави. В него Даниела представя традиционни български ястия, като баница, мусака, пълнени чушки, но не с фолклорни мотиви, защото според нея натрапвайки българския фолклор навсякъде, той се обезличава.
"Това не е просто блог за храна, той е център за автентични международни рецепти, приготвени и представени от блогъри за храна и кулинарни ценители от цял свят. Taco and Tiramisu е надежден ресурс за традиционни, вкусни рецепти. Това са семейни рецепти, готвени от различни поколения в различни страни, градове, и села", споделя Даниела.
Тя е на мнение, че по модерен и познат за новото поколение начин могат да се представят типични и дори позабравени български храни, а по този начин и да се популяризира България.
Определено нашият фолклор заслужава внимание, но не вярвам, че храната винаги трябва да е поднесена в глинените съдове. Това за мен обезличава българския фолклор. За мен една храна трябва винаги да е съобразена и с времето, в което живеем. Защото, в крайна сметка, никой вкъщи не си сервира храната във фолклорен стил“, казва тя.
Даниела е на мнение, че за да бъде една храна интересна за света, трябва да бъде представяна по интересен и различен начин.
Така не се изтъркваме. Просто поднасяйки една храна навсякъде по определен начин, води до клиширане и изтъркване“, казва тя.
Кулинарната фотография е колкото красива, толкова и трудна понякога. Но лесно може да се овладее и чрез нея да се достигне до една по-различна аудитория и да се представи, дори една цяла държава, по различен и интересен начин.
View this post on Instagram