Българската „Телелинк“ готви експанзия в САЩ и Германия

Технологичната компания вече работи в държавите от Западните Балкани, а предстои да навлезе и в Румъния

Българската „Телелинк“ готви експанзия в САЩ и Германия

Снимка: Телелинк

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

След като превзе основни пазари на Балканите, българската технологична компания „Телелинк бизнес сървисис груп“ АД (ТБС Груп) отправя поглед към Западна Европа и отвъд океана. ТБС Груп вече има свои представителства на шест пазара в региона, а миналия месец обяви създаването на дъщерно дружество и в Румъния, което се очаква да стартира дейност в рамките на 2021 г.

Междувременно ТБС Груп е в процес на учредяване на дъщерни дружества в Германия и САЩ, като вероятно ще стартират дейност в края на тази или началото на следващата година“, коментираха от компанията пред Economic.bg.

Регионалната експанзия е част от стратегията за устойчиво развитие на технологичната компания и дава възможност за постигане на икономия от мащаба. Околните държави са на сходни нива в развитието си, като в момента ускоряват темповете на дигитализация. От ТБС обясняват, че натрупаното локално знание е предимно нишово и наличието на специфичен опит за местна компания като тяхната е конкурентно преимущество.

Но защо Румъния?

Краткият отговор е, че това е логичната следваща стъпка след разширяването на компанията през 2019 г. в Македония и Албания. Преди това групата вече присъстваше в Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Словения.

А северната ни съседка става все по-атрактивна дестинация и като цяло прави впечатление, че инвестициите на чуждестранни играчи там не спират. Що се отнася конкретно до технологичния бранш, по-рано тази година гигантът Amazon например обяви планове за създаването на 500 нови работни места в сектора. Освен с международни играчи Румъния си има и родни звезди. За разлика от България, страната например е излъчила свой стартъп „еднорог“ – софтуерната компания UiPath, която се оценява на 35 млрд. долара и готви IPO в САЩ.

Румънският IT пазар е неколкократно по-голям от нашия, но все пак със сходна степен на развитие. Големият мащаб на страната има потенциал за навлизане и растеж на нови организации. „Смятаме, че можем да отговорим на нуждите на бизнеса и да помогнем за решаването на бизнес проблемите им с последните ИТ решения на пазара“, обясняват от ТБС Груп.

Освен това Телелинк има история в Румъния – нейната тикет система например функционира в редица градове в страната от години. Затова и стъпването ѝ там с ново дружество не е изненада, още повече че за такова се говори от над две години. Местното представителство първоначално ще се фокусира върху проактивния маркетинг и продажби. Едновременно с това ще стартира процедура по подбор на инженерно-технически персонал.

Ще се стремим да превърнем дружеството в един от регионалните ресурсни центрове.“

Първоначално фокусът ще падне върху решенията за информационна сигурност, като още от сега е набелязан и потенциал за решенията при корпоративни мрежи, хибриден облак и модерно работно място. От ТБС няма да се ограничат само с корпоративните клиенти, а ще привличат и от публичния сектор.

Добра година

2020-а е паметна година за всички, но за Телелинк тя носи по-особен заряд. В условия на сложна икономическа обстановка системният интегратор направи дебюта си на Българската фондова борса миналия юни. Компанията предизвика истинско вълнение на малкия местен финансов пазар, на който поначало липсват големи събития. Към края на март ТБС е привлякла над 300 акционери и е реализирала доходност от над 130%.

Предварителните финансови резултати за 2020 г. на Телелинк показват ръст от 23% на приходите и около 50% ръст на ниво нетна печалба и EBITDA, както и силно положителен паричен поток.

Наблюдаваме и подобрения на всички основни показатели за финансово състояние. Считаме, че постигнатите резултати оправдаха доверието на нашите инвеститори, както сочи и значителното увеличение на цената на акциите от началото на годината.“

Плановете за тази година са за 27% ръст на приходите. „Очакваме за това да допринесат всички пазарни региони, с особено силна година за България и Македония“, посочват от ТБС Груп.

От вниманието на инвеститорите няма как да убегне посоката на развитие на компанията, която се развива в някои от най-перспективните технологични сегменти. От Телелинк предвиждат ръст в повечето направления, като основен принос имат модерно работно място, хибриден облак, информационна сигурност и програмни услуги.

Въпреки същественото нарастване на разходите за маркетинг и бизнес развитие, свързани с разширяването на дейността на нови пазари и сегменти, очакваме и продължаващо нарастване на печалбите с двуцифрени темпове.“

Коментари: 0