Швеция може да има собствена дигитална валута до 5 години

Предишната прогноза беше за пускане на токена до 2018 г.

Швеция може да има собствена дигитална валута до 5 години

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Гуверньорът на Riksbank Стефан Ингвес заяви, че Централната банка на Швеция може да има дигитална валута в рамките на пет години, тъй като необходимостта от цифровизация на финансовия сектор расте. Това е първият път, в който гуверньорът дава краен срок, пише Bloomberg.

Riksbank се нарежда на първите места сред големите западни централни банки в проучването как да реагират на все по-дигиталния свят. Това заплашва банкнотите и монетите от изчезване в Швеция.

Пет години е разумна цел. Чакаме окончателното решение от парламента", коментира Ингвес.

Дигиталната валута вече съществува на Бахамите, а в момента и Китай дебютира своя дигитален юан в няколко града. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви през февруари, че дигиталното евро може да стане реалност след около четири години.

Централната банка на Швеция, най-старата в света, продължава да променя срока за пускането на валутата. След като веднъж обяви, че е готова да въведе токена до 2018 г., Riksbank наскоро призна, че настоящият пилотен проект няма да бъде завършен до началото на следващата година. Освен това предположи, че опитите може да продължат и до края на 2026 г.

Коментари: 0