Италианският дълг може да надхвърли рекорда си от 1920 г.

Ако показателят достигне 159.8% от БВП, това ще е най-високата стойност от началото на статистиката

Италианският дълг може да надхвърли рекорда си от 1920 г.

Министър-председателят на Италия Марио Драги

Снимка: БТА

504 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

През следващите месеци италианският дълг може да се повиши до най-високото си равнище за последните 101 г., задминавайки предишния рекорд от 159.5% от брутния вътрешен продукт и достигайки 159.8%. Това става ясно от последните икономически данни на правителството, пише Bloomberg.

Дългът на Италия ще се повиши до най-високото си ниво досега

Кабинетът на министър-председателя Марио Драги одобри актуализацията на бюджета в четвъртък. Прогнозите за икономическия растеж през 2021 г. се понижават от 4.5% на 4.1%. Причина за това са фискалните стимули и друго законодателство в подкрепа на икономиката, според правителствен служител.

Очаква се бюджетният дефицит да се увеличи до 11.8% тази година, докато третата по големина икономика в Европа продължава да търси допълнителни заеми в размер на милиарди евро, за да защити своите гражданите и бизнес от последиците от пандемията.

Италия е изключително тежко ударена от COVID-19, който взе над 115 000 жертви в страната и причини блокировки, които заличиха ключови сектори като туризма. Правителството се съгласи да увеличи дълга с 40 млрд. евро за финансиране на нови стимулиращи мерки, увеличавайки общия размер на разходите до 170 млрд. евро към този момент.

През последните дни ресторантьори и други собственици на фирми се сблъскаха с полицията в Рим при протестни движения, призоваващи за облекчаване на локдауна и разширяване на икономическа подкрепа. На други места демонстрантите блокираха магистрали, скандирайки за по-бързо отваряне на страната.

Правителството сигнализира, че може да започне да облекчава някои мерки по-късно този месец, придавайки приоритет на дейности на открито.Подкрепи Economic.bg