Бюджетът мина на първо четене в парламента

Законопроектът получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, РБ, Атака и БДЦ

Бюджетът мина на първо четене в парламента
200 ~ 2 мин. четене
Бюджетът на държавата за 2017 г. бе приет на първо четене в пленарна зала. За законопроекта, който е изготвен от правителството в оставка, гласуваха 102-ма депутати, основно от ГЕРБ, Реформаторския блок, Атака и бившите депутати на Николай Бареков. Срещу финансовата рамка за следващата година се обявиха 58 народни представители – от БСП, ДПС и АБВ. Коалиционните партньори на ГЕРБ – Патриотичният фронт, се въздържаха при гласуването.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов защити подготвената от неговия екип финансова рамка на държавата, заявявайки, че няма нито една грешна политика, заложена в Бюджет 2017. Според него бюджетът трябва да бъде подкрепен, защото той не е на народните представители или на отиващото си правителство, а „това е бюджетът на българските граждани“.

В подкрепа на бюджета се изказаха и депутатите от Реформаторския блок, основно представителите на „Движение България на гражданите“. Според Димитър Танев бюджетът е заслужил подкрепа, защото „е един реалистичен и изпълним бюджет“. Той е доволен от поставените в бюджета приоритети, за които за определени повече пари тази година. „Бих посочил 3 основни сектора, които са изведени като приоритетни. Отбрана и сигурност – ръст от 825 млн. лв., образование – ръст от 230 млн. лв. и здравеопазване – 288 млн. лв.”, каза Танев.

Не така обаче мислят от ДПС, които се обявиха твърдо против така изготвената финансова рамка. „Бюджетът за 2017 г. не гарантира растеж и бетонира застоя в развитието на обществото“, каза депутатът Алиосман Имамов. Според него увеличението при парите за образование, здравеопазване и общините е недостатъчно. „Някои определят този бюджет като консервативен, други като инерционен, трети като копи-пейст на бюджетите от предходните години. Всичко това до голяма степен е вярно”, посочи Имамов.
Подкрепи Economic.bg