„Перфектната буря“ изстреля цената на кафето до 10-годишен връх

Очаква се цените да се задържат високи и променливи

„Перфектната буря“ изстреля цената на кафето до 10-годишен връх

Снимка: Twenty20

744 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на кафето достигна 10-годишен връх, а анализатори прогнозират, че увеличението ще продължи чак до 2023 г. Причините са няколко – лошото време в Бразилия, което ще повлияе на реколтата през следващата година, както и проблемите с глобалната верига на доставки, пише CNBC в свой анализ по темата.

Договорите за доставка за декември приключиха търговската сесия в понеделник при цени от 2.34 долара за приблизително 0.5 кг. (1 фунт). В четвъртък фючърсите на кафе на междуконтиненталната борса в Ню Йорк достигнаха 2.46 долара, което е най-високата цена от 2011 г., когато скочиха до над 3 долара за 0.5 кг. Междувременно референтната цена на Международната асоциация за кафе бе 2.07 долара за 0.5 кг. в петък, което е с 85% повече спрямо година по-рано.

Оле Хансен, ръководител в Saxo Bank, коментира пред CNBC, че през последните 12 месеца се е заформила „перфектната буря от събития“, които тласкат цената на зърната, от които се прави обичаната от мнозина напитка.

Това, което се случи в Бразилия вдига цената на кафето – ниски температури, дълъг период на слана, имаше период и на суша. Тези климатични събития удариха районите, в които се отглежда кафето. Заради това реколтата от 2022 г. е несигурна“, коментира Хансен.

Той добавя, че тези неблагоприятни метеорологични явления ще повлияят на добива по-късно тази година, както и през следващата 2022 г., а евентуално дори и през 2023 г. „Ако производството се забави през следващите месеци, наистина може да се наблюдава и още по-голямо покачване, което може да тласне цените до тези през 2011 г.“, коментира анализаторът.

На фона на лошото време се задълбочиха и проблемите в глобалната верига на доставки. Те също оказаха значително влияние върху пазара на кафе, тъй като производителите и компаниите, които го изкупуват, често се намират в различни страни. Пазарната несигурност произтича и от вътрешните проблеми на някои страни износители. Етиопия например е на ръба на гражданска война, а във Виетнам се наблюдава ръст на случаите на COVID-19, което може да засегне производството.

Максимилиан Коупстейк, изпълнителен директор, отговарящ за европейските продажби на кафе в Marex, коментира, че кафето е участвало в „огромна ценова надпревара, която се движи предимно от дислокации на каргото“.

През последните пет до осем години имахме доставки от един или два големи производители на кафе, един от които е Бразилия, а другият – Виетнам. Ако в тези страни има сътресения, пазарът полудява. Проблемите с глобалната верига на доставки оказаха влияние върху цените“, коментира той пред CNBC.

Коупстейк отбеляза, че са нужни около две години, за да може производството на кафе да отговори на промяната в цената. „Високите цени ще породят желание за все по-голямо предлагане, от което производителите ще печелят. За да продават повече, ще трябва да увеличат продукцията“, заявява той.

Според него цените ще се задържат високи и доста променливи.

Подкрепи Economic.bg