След кризата с „Вера Су“: държавата ще купува спасителен кораб

Транспортното министерство иска да финансира проекта с европейски пари и вече е изпратен за одобрение в Брюксел

След кризата с „Вера Су“: държавата ще купува спасителен кораб

Снимка: Министерство на транспорта

1068 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Кризата с кораба „Вера Су“, който заседна в плитчините край Камен бряг, разкри тоталната немощ на държавата да се справя с подобни кризи – липсваше както технологичен, така и организационен потенциал министерството на транспорта и администрацията му да изтегли заседналия кораб. Страната бе принудена да търси помощ от международни компании, които разполагат със спасителни кораби и техника, за да се справи с кризата.

Заради това министърът на транспорта Христо Алексиев в последните дни на своя мандат е стартирал процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване. Проектът ще се финансира със средства от Оперативна програма „Транспортна свързаност“ (2021-2027 г.), а от ресорното ведомство съобщават, че програмата вече е изпратена в Брюксел за одобрение.

В началото на 2022 г. ще бъде обявен търга от ИА „Морска администрация“, ако, разбира се, следващият министър продължи волята на служебния.

Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти“, поясни министърът.

Той имаше среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет-Варна и кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на „Вера Су“. Темата на срещата е била изготвянето на техническо задание за проектиране на плавателното средство. Обсъдена е и подготовката на специализирани кадри в университетите, които да участват в бъдещи спасителни мисии.

Помощник-ректорът е заявил, че университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност. Акция за освобождаване на „Вера Су“ ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска програми на Висшето военноморско училище и Техническия университет във Варна.

От академичната институция са заявили готовност за създаване на магистърска специалност „Аварийно-спасителна дейност“, където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори. За целта в момента се изготвя учебен план и се монтира филм с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, чрез които ще може подробно да се показва на бъдещите савьори всеки етап от спасителната акция.

След успешната реализация на операцията по спасяването на "Вера Су", за която от няколко международни компании заявиха, че могат да проведат най-рано през пролетта на 2022 г., българската държава успя със собствени сили и средства да се справи. Ние бихме искали този опит да се изучава и предава на студентите в бъдеще“, заяви кап. Андрей Станев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg