Британският жилищен пазар продължава да ври и кипи

Поскъпването в Лондон обаче ще забави ход спрямо останалите региони

Британският жилищен пазар продължава да ври и кипи

Снимка: Unsplash

568 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха повече от очакваното през ноември, въпреки че данъчните облекчения за купувачите на имоти отпаднаха, съобщават от Националното строително дружество, предава Bloomberg. Средната цена на жилище се е увеличила с 0.9% до 252 687 паунда (337 600 долара), докато икономистите очакваха покачване от 0.4%. Годишният темп на растеж се е повишил до 10%.

През октомври правителството прекрати програмата за намаляване на данъците върху покупка на жилище. Именно те допринесоха за бума от продажби през лятото на 2020 г., когато ограничителните мерки срещу COVID-19 все още бяха твърде строги и хората бяха принудени да работят от вкъщи. Ситуацията ги накара да търсят по-широки и удобни жилища и то извън големите градове, за да могат да правят разходки из природата, единственото останало разрешено място за движение по време на локдауна във Великобритания.

Въпреки че миналогодишните стимули отпаднаха, все още има много други фактори, които продължават да влияят върху пазара и да тласкат цените нагоре. Недостигът на жилища е основната движеща сила в момента, както и желанието на британците за по-големи имоти.  

Разходите по заеми също останаха ниски въпреки перспективата за увеличение на лихвените проценти в Обединеното кралство през декември. Данните на Английската централна банка тази седмица показаха, че силната конкуренция между кредиторите доведе до намаляване на ефективния лихвен процент по новите ипотечни кредити до 1.59% през октомври, най-ниската стойност в историята на страната.

Търсенето на имоти остава много силно, а предлагането е изключително слабо и в резултат на това наблюдаваме двуцифрен ръст на цените на жилищата“, каза Андрю Симъндс, директор в имотната агенция базираната в Бристол Parker’s Estate Agents.

Междувременно според най-големия онлайн портал за недвижими имоти във Великобритания Rightmove пазара на жилища в Лондон ще забави ход за сметка на други региони в страната. Прогнозата на компанията е, че цените на жилищата в столицата ще се повишат с 3% през следващата година, което е по-малко от очакваните по-рано 5%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg