Цените на имотите във Великобритания обърнаха посоката

През януари е отчетен месечен спад за първи път от юли

Цените на имотите във Великобритания обърнаха посоката

Снимка: Unsplash

Цените на жилищата във Великобритания паднаха през януари за първи път от седем месеца, отчете ипотечният кредитор Nationwide, добавяйки, че пазарът може да отслабне рязко през следващите месеци. През януари на месечна база понижението е с 0.3%, забавяйки темпът на годишното им нарастване до 6.4%. През декември поскъпването беше 7.3% - най-голямото от шест години, предава Reuters.

Търсенето на жилища нарасна след първото блокиране във Великобритания заради разпространението на коронавируса миналата година. Бумът на пазара беше подпомогнат частично и от временното премахване на данъка върху покупката на имот, както и от хората, които започнаха да търсят по-големи домове в резултат на въведените ограничителни мерки и работата от вкъщи.

Данните на Банката на Англия показват, че одобренията на британските ипотечни кредити остават близо до 13-годишния връх през декември.

Британски медии съобщават, че финансовият министър Риши Сунак може да удължи данъчното облекчение и подкрепата за пазара на труда, тъй като се опитва да помогне на икономиката след пандемията COVID-19.

Коментари: 0