Чашата на търпението на акционерите във Facebook започва да прелива

Марк Зукърбърг бе подложен на кръстосан огън по време на годишната среща на акционерите

Чашата на търпението на акционерите във Facebook започва да прелива

Снимка: БТА

Акционерите във Facebook започват да губят търпение към неспирните извинения и оправдания, които изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг е принуден да прави все по-често. На годишната им среща в четвъртък те са дали ясно да се разбере, че вече им писва от водовъртежа от скандали, в който социалната мрежа е заклещена напоследък. 

Зукърбърг и висшият мениджмънт на Facebook бяха подложени на остри критики и въпроси относно неприкосновеността на личните данни, намесата в политически избори през социалната платформа и корпоративното управление на компанията. 

Напоследък все по-често се чуват призиви за ограничаване на контрола на Зукърбърг. В тази връзка един от акционерите, привърженици на тази идея, призова основателя на най-голямата социална мрежа да си вземе поука от историята и да „подражава на Джордж Вашингтон, а не на Владимир Путин“. 

Насочвайки вниманието към най-пресния скандал – този с Cambridge Analytica, друг от акционерите коментира, че обработката на лични данни на потребителите може да бъде „равносилна на нарушаване на човешките права“. Според Кристин Дантц, главен инвестиционен директор на Northstar Asset Management, лошото стопанисване на клиентски данни във Facebook може да бъде сметнато за такова. 

Други от присъстващите поставиха под съмнение способността на компанията да изплува на фона на всички негативни новини. Уил Лана от Trillium Asset Management логично попита защо списъкът от полемики, с които Facebook се сблъсква, е толкова дълъг и толкова сериозен. 

Въпреки огнения характер на срещата и надигналата се вълна на недоволство от страна на някои акционери, техните предложения за реформи като това за промени в начина на гласуване и съблюдаването на съдържанието, са били отхвърлени. 

По време на срещата в Менло Парк, Калифорния, бе гласуван и борда на директорите. Всички номинирани членове – общо 8, са били избрани, предава Reuters. 
Коментари: 0