Честваме Богоявление

На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител

Честваме Богоявление
3968 ~ 2 мин. четене
На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Празникът се нарича Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица: Отец, Син и Дух Свети, напомнят от Светия синод. Това ясно е изразено в тропара на деня: "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те наричаше възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърждаваше верността на тия думи. Христе Боже, който си се явил и си просветил света, слава Тебе".

Християните посвещават този ден на Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан, а това е и един от най-тържествените църковни празници. Православният канон повелява след извършването на празничен водосвет свещеникът да хвърли богоявленския кръст в реката, морето или друг водоем, при което мъже се спускат да го извадят от водата. Вярва се, че този, който извади кръста ще бъде здрав и щастлив през годината.

След изваждането на кръста от водата се извършва тържествена литургия, с която се сменя светената вода в храмовете, а миряните отнасят част от нея вкъщи.

Поверието е, че ако денят е студен и сух, то годината ще бъде добра и плодородна, а ако хвърленият кръст замръзне във водата, то тя ще е здрава и плодовита.

Освен Йордан и Йорданка, своя имен ден празнуват още Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордана, Найден, Теодосий и др.

Днес по традиция се организира и прочутото мъжко хоро в Калофер, което се играе от мъжете в студените води на р. Тунджа.  Заради връзката им с водата, Йордановден и Ивановден са наричани още „Водици“. Девойките също имат своето място в традициите. Още преди изгрев слънце те отиват до река, извор или кладенец, за да налеят символично „света“ вода и да измият лицето си и домашната икона. В Родопите станалите младоженци през изминалата година се хвърлят във водата за здраве.

На Богоявление се извършва и тържествен водосвет на военните знамена в страната.

На този ден се отбелязва и рождението на великия поет и революционер Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 г. в Калофер (25 декември 1847 г. по стар стил).

Екипът на списание „Икономика“ и Еconomic.bg Ви пожелава весел празник!

Подкрепи Economic.bg