Честваме Деня на железничаря

Празникът се отбелязва ежегодно в първата неделя на август

Честваме Деня на железничаря

Всяка година в първата неделя на август се отбелязва професионалният празник на българските железничари.

Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник, е свързан с историческия факт, че в началото на август през 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

„Да си железничар не е само професия, то е призвание, състояние на духа“, изтъква генералният директор на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев.

Той благодари на колегите си от железопътния транспорт за отговорността, труда и професионализма, които ежедневно демонстрират при изпълнение на служебните си задължения.

„Както преди, така и сега, вие сте били, сте и ще продължавате да бъдете двигателната сила на влаковете и релсите“, заявява инж. Ламбрев.    

Коментари: 0