3,5 млн. души на митинг в Истанбул

Появата е в подкрепа на националното единство, ще участват всички партии, както и хора от цялата страна

3,5 млн. души на митинг в Истанбул
3713 ~ 2 мин. четене

Истанбул се готви за огромен митинг, който ще се проведе днес на площад „Йеникапъ“ край Мраморно море.

За пръв път в съвременната история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли т.г.

Митингът ще бъде заключителният от серията прояви „в защита на демокрацията“, започнали по призива на президента Ердоган след метежа, и ще е под наслов: „Голямата среща на демокрацията“.

Свикан е по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той лично покани лидерите на опозицията да произнесат речи.

Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга. На демонстрацията ще присъства цялото правителство, както и много депутати.

Сцената за ораторите ще е широка 60 м и висока 16 м. 300 техници са ангажирани за 3 дни с поставянето на звуковите уредби с безпрецедентната до момента сила от 1 млн. вата, осигуряваща чуваемост до 1,5 км разстояние. Ще има и 22 големи лед-екрана, 165 металдетекторни пропуска и 22 скенера. 

Държавната телевизия TRT ще излъчи събитието с превод на 7 езика: турски, английски, френски, испански, немски, руски и арабски. Предаването на живо ще бъде осъществено с 16 камери, 5000 м кабели за камерите и т.н. 

Осигурен е транспорт за желаещите да участват, определени са паркингите, поставени са указателни табели. Готови за раздаване са над 2 млн. шапки, над 2, 5 млн. турски знамена, 5 млн. бутилки с вода. Над 13 хил. полицаи ще осигуряват охраната на митинга.

Апелът към участниците е да носят само националния флаг. „Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията“.

„Голям екран ще бъде разположен и в Пенсилвания, където живее ръководителят на терористичната организация ФЕТО, която извърши опита за преврат, при който загинаха десетки невинни хора. Нека хората на престъпника (Фетхуллах) Гюлен видят, че имаме едно знаме, една държава, една нация и че никоя „паралелна държава“ не е в състояние да разруши нашето единство. Нашият народ даде и ще продължи да дава отпор на всякакви терористи, така нашето послание ще отиде там, където трябва“, заяви Ердоган на предишен митинг.

Подкрепи Economic.bg