Четири пъти по-малко българи планират ваканция тази зима

Близо 60% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата

Четири пъти по-малко българи планират ваканция тази зима

Снимка: Pixabay

924 ~ 1 мин. четене

Броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България спрямо същия период на миналата година е спаднал около четири пъти. А тези, които планират почивка в чужбина  – около седем пъти. Това са основните изводи от анализ на „Галъп Интернешънъл“ в началото на зимния сезон.

11.5% от пълнолетните българи, които са взели участие в проучването възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон, или около 600 хил. души. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 милиона пълнолетни българи.

Близо 60% пък не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата.

Същият процент са и хората, които се канят да празнуват коледните и новогодишните празници като туристи в България, което прави близо 400 хиляди души. Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина (около 160 хил. души).

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата планират да отидат като туристи в България около 260 хил. души.

СПА, винен, културно-исторически туризъм в България извън Коледа и Нова година планират общо около 500 хил. пълнолетни българи, а около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга. Подобен вид туризъм в чужбина на този етап планират около 80 хиляди души.

Като цяло усилията на ресорното министерство и на министър Мариана Николова се оценяват по-скоро положително, макар мнозинството от анкетираните да не изразяват позиция. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите. 48.8% казват, че той се подобрява, срещу 21.7% които смятат, че не се подобрява.

Подкрепи Economic.bg