СЗО: Неносенето на маски е причината за повторен локдаун в Европа

Старият континент отново е епицентърът на пандемията, заедно със САЩ

СЗО: Неносенето на маски е причината за повторен локдаун в Европа

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Новият локдаун в Европа можеше да бъде избегнат, ако хората носеха маски. Това заяви Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, по време на пресконференция.

„Блокадите можеха да бъдат избегнати, а аз отстоявам позицията си, че те са крайна мярка. Маската по никакъв начин не е панацея и трябва да върви в комбинация с други мерки. Ако обаче използването ѝ беше достигнало 95%, нямаше да са наложи нов локдаун“, Клуге, цитиран от Reuters.

Той е категоричен, че училищата трябва да бъдат отворени и че децата не стимулират разпространението на новия коронавирус. По време на пресконференцията в Копенхаген Клуге заяви още, че в редица европейски държави се наблюдава как здравните системи изнемогват и това не бива да се пренебрегва.

„Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със САЩ. В края на тунела има светлина, но ще минат шест тежки месеца“, поясни регионалният директор.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те „не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено, особено в началото“, каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина „Спутник V“ по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.

Коментари: 0