Chevrolet ще плати €8 млн. на френските автомобилни дилъри

Американската компания е осъдена за нелоялни търговски практики

Chevrolet ще плати €8 млн. на френските автомобилни дилъри
3698 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Американският автомобилен производител Chevrolet е осъден да заплати на своите френските търговски партньори почти 8 млн. евро, като компенсация за „бруталното“ оттегляне на марката от европейския пазар. Това постанови Парижкият търговски съд на вчерашното си заседание, предаде AFP.

17 автомобилни дилъри заведоха съдебни искове срещу компанията, която е част от американския гигант General Motors, за неспазване срока на предизвестието, което тя е била длъжна да обяви, след като неотдавна GM официално съобщи, че заради слабите продажби възнамерява да изтегли марката от европейския пазар през 2015 г.

Френските разпространители твърдят, че са претърпели загуби в размер на 33 млн. евро, след като местното подразделение на Chevrolet е оказало натиск върху тях. То не е приело предложението им за изплащане на компенсации, изтеглило е всички маркетингови материали и е забавило доставките до такава степен, че в крайна сметка те са останали без автомобили за продажба.

General Motors реши да изтегли Chevrolet от европейския пазар, така че да не се конкурира с другите марки на автомобилния концерн – Opel и Vauxhall.

Търговският трибунал в Париж постанови автомобилният производител да заплати и разноските по делото, отсъждайки, че той „не е изпълнил задължението си да спазва добросъвестно и лоялно сключения договор“ със своите разпространители.

Автомобилните дилъри от своя страна осъдиха „бруталността и нелоялността“ на взетото от американската компания решение. 3 месеца след него продажбите на Chevrolet във Франция спаднаха с почти 65 %.

Коментари: 0