ЧЕЗ приключи най-мащабния си проект у нас за 2016 г.

Компанията повиши сигурността на електрозахранването на една трета от София

ЧЕЗ приключи най-мащабния си проект у нас за 2016 г.
232 ~ 2 мин. четене

ЧЕЗ Разпределение България приключи най-мащабния си проект за 2016 г. – подмяната на кабел 110 kV в София и реконструкция на две подстанции. С реализацията му компанията повиши сигурността на електрозахранването на една трета от София. Това включва както домакинства, така и държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа на градския транспорт. Инвестицията е в размер на 2,3 млн. лв.

В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение България подмени стар маслен кабел с 2 километра и 250 метра нов сух кабел 110 киловолта. В резултат на ремонта ще бъде намален броят на авариите и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване. По-висока ще бъде сигурността на електрозахранването в 7 столични района – Люлин, Надежда, Илинден, Красна поляна, Възраждане, Сердика и Връбница.

„Благодарим на Столична община за подкрепата и съдействието, които ни оказаха при реализацията на проекта. Ще продължим да следваме своя общ план за развитие електроенергийната инфраструктура в съответствие с нарастващите нужди на гражданското общество и бизнеса“ каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Проектът беше изключително сложен и мащабен, като ние създадохме необходимата организация, за да се ограничат до минимум неудобствата за хората по време на ремонтните дейности. 75 хиляди клиенти в 29 столични квартала ще могат да разчитат на по-качествено и сигурно електрозахранване благодарение на новия кабел. Като част от характеристиките му мога да кажа, че той не съдържа мед и не представлява интерес за крадците“ допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Подмяната на кабела и свързаната с него реконструкция е част от програмата на ЧЕЗ Разпределение за модернизиране на електрозахранването на столицата. Компанията не спира да полага усилия в рамките на възможностите си да развива мрежата, за да предоставя качествена услуга. През последните 11 години ЧЕЗ разпределение инвестира близо 1 млрд. лева в обновяването на мрежата и подобряване на обслужването в Западна България. В резултат вече са подменени една трета от съоръженията, а загубите по мрежата са намалени наполовина.

Подкрепи Economic.bg