Чистка в централната банка на Турция

Отстраняването на някои от най-опитните служители засилва опасенията от политическа намеса

Чистка в централната банка на Турция

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка: БТА

Група висши служители бяха отстранени от постовете си в централната банка на Турция само седмици, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя й. Най-малко девет висши фигури, включително главният икономист Хакан Кара, бяха уведомени в четвъртък, че са преместени на други позиции, според двама души, запознати с въпроса, пише "Файненшъл Таймс".

Други засегнати са ръководителите на звена, покриващи банковото дело и финансите, пазарите, институционалния риск и научните изследвания и паричната политика.

Този ход идва след решението на президента Ердоган от миналия месец да използва президентски указ, за да уволни Мурат Четинкая като управител на банката след спор за темповете и дълбочината на намаляване на лихвите.

Турският президент, който е отявлен противник на високите лихви, заяви, че Четинкая е уволнен, защото „не би изпълнил заповедите“. Седмици след смяната му и назначаването на нов управител банката намали основния лихвен процент с 4.25 на сто.

Пазарите се свиха заради  по-голямото от очакваното намаление. Лирата е най-добре представящата се пазарна валута от началото на май, подсилена от намаления курс на Федералния резерв на САЩ, който подхранва апетита на инвеститорите към по-рискови активи.

И все пак решението за отстраняване на някои от най-опитните служители на банката вероятно ще увеличи опасенията за политическата намеса в паричната политика от страна на Ердоган.

Турският президент, който миналата година назначи зет си за министър на финансите, придоби по-голям контрол над турските институции след преминаването към нов модел на управление, концентриращ безпрецедентна власт в неговите ръце. Миналия месец той каза, че иска централната банка да даде „по-силна подкрепа“ на икономическата програма на правителството.

Угюр Гюршеш, известен икономически журналист и бивш служител на централната банка, каза пред турското издание на Deutsche Welle, че решението да отстрани толкова много висши фигури, някои от които са работили в банката от края 80-те години на миналия век, „изобщо не е мъдро“.

Рефет Гюркайнак, професор по икономика в университета Билкент в Анкара, заяви, че отстраняването на длъжностните лица „не само ще доведе до още по-погрешна парична политика, но няма да остане кой да казва истината“.
Коментари: 0