Чужденци поемат управлението на Летище София

Овакантеното председателско място на Илияна Цанова в Надзорния съвет се поема от Тиери До, изпълнителен директор на Меридиам и досегашен негов член

Чужденци поемат управлението на Летище София

Снимка: СОФ Кънект

3704 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Хесус Кабайеро е новият изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – концесионерът на Летище София, който официално влезе във владение на аеропорта през април тази година за период от 35 години. Промяна има и в Надзорния съвет на дружеството оператор. Тиери До, изпълнителен директор на Meridiam и досегашен негов член, ще замени от септември Илияна Цанова като председател. Тя поема поста на заместник-директор на ГД „Бюджет“ на Европейската комисия.

Кабайеро има 17-годишен опит в летищния мениджмънт, 12 от които като управляващ директор. Бил е част от управлението на летищните хъбове в Мадрид и Барселона, на предпочитаното от много туристи летище Малага и главен директор на летищата Мелила и Севиля. По образование е авиационен инженер със специализация в сферата на летищата, въздушните навигационни системи и въздушнотранспортния мениджмънт. Има и магистратура по бизнес администрация

Под неговото ръководство летище Севиля постига забележителен ръст на пътническия трафик и се утвърждава като фактор за развитието на туризма и индустрията в региона. Сега той ще има за задача да превърне и софийския аеропорт в съвременно и конкурентно европейско летище.

Пътят на „СОФ Кънект“ до поемането на оперирането на Летище София бе осеян с перипетии и конфликтни ситуации. Консорциумът, в който участват наземният оператор на летище Мюнхен, френският инвестиционен фонд „Меридиам“ и строителна компания „Щрабаг“, бе обявен за победител в надпреварата през юли 2019 г. Последва обжалване от страна на останалите съперници, но регулаторът в крайна сметка отсъди в полза на първоначалния победител.

Тази година пък се разрази дебат относно поисканото от „СОФ Кънект“ отлагане на концесионните такси през първите 10 години. То бе мотивирано с кризата в пътуванията, предизвикана в резултат на пандемията, но критиците упрекнаха кабинета на Бойко Борисов, че лишава държавата от вече договорени постъпления. В крайна сметка през април, преди да сдаде властта, правителството преподписа договора, а малко по-късно дружеството преведе еднократно дължимото концесионно възнаграждание от 600 млн. лв.

Какво планира „СОФ Кънект“ за Летище София?

Концесионерът представи подробно визията си за развитието на летището в края на 2019 г. От днес в обществената зона на Терминал 2 хората могат да разгледат и да се запознаят с етапите за развитие и модернизация на най-голямото международно летище у нас, представени в интерактивен проект. Идеята е на Тиери До, изпълнителен директор на Меридиам и член на Надзорния съвет на „СОФ Кънект“ АД, с цел да визуализира трансформацията на летището. Съдържанието постоянно ще се обновява в съответствие с плановете на компанията за осигуряване на информационна прозрачност.

Предстои обновяване на интериора – места за сядане с иновативен дизайн, интегрирани съвременни станции за зареждане на мобилни устройства, както и осигуряване на високоскоростен безплатен интернет. В процес е обновяването на санитарните помещения, детските кътове и
търговската зона. Предвиждат се повече ресторанти, кафенета и магазини, в които да се предлагат водещи български и световни марки.

Наскоро летище София бе сертифицирано с най-високата степен за работа в условия на коронавирус от Международния съвет на летищата (ACI World и ACI Europe). За безопасността и удобството на пътниците лаборатории за тестване за COVID-19 се създават на Терминал 1 и Терминал 2.

Подкрепи Economic.bg