Отпада карантината за пристигащите в Англия ваксинирани пътници

Mладежите под 18 години също няма да подлежат на карантина, поясни транспортният министър

Отпада карантината за пристигащите в Англия ваксинирани пътници

Снимка: БТА

9158 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британците с поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 и са минали 14 дни от втората игла, от 19 юли ще могат да пътуват до Англия, без да се налага да остават под карантина. От тогава трябва да отпаднат и всички COVID ограничения в страната, обявиха властите, цитирани от BBC. Новото разхлабване на мерките ще важи за пристигащите от „жълта“ зона. Те все пак обаче ще трябва да представят по два отрицателни PCR теста – един на отпътуване и един на пристигане.

Транспортният министър Грант Шапс заяви, че и младежите под 18 години също няма да подлежат на карантина.

Лидерите на туристическата индустрия заявиха, че промяната е „положителна стъпка“, но призоваха списъкът за пътуване да бъде разширен, като бъдат включени поне още 10 държави към кехлибарената зона.

Понастоящем всеки, който се завръща от страна в „жълта“ или „червена“ зона, трябва да се изолира за 10 дни в хотел за лична сметка, независимо статута на ваксинация и да представи два отрицателни теста.

„Новите правила означават, че изискванията за влизане в страната за пристигащи от „жълта“ и „зелена“ зона стават еднакви“, поясни Шапс.

Шотландия и Уелс заявиха, че ще обмислят дали да последват стъпките на Англия.

Транспортният министър предупреди, че всяка държава, която е оцветена в жълто може да премине в „червена“ зона, ако бъде отчетен ръст на заразените.

Към момента по-малко от 30 дестинации са в „зеления“ списък на Великобритания, а сред тях са:

  • Eвpoпa: Бaлeapcĸитe ocтpoви (ĸoитo вĸлючвaт Ибиca, Meнopĸa, Maйopĸa и Фopмeнтepa), Maлтa и Maдeйpa;
  • Kapибитe: Aнгилa, Aнтигya и Бapбyдa, Бapбaдoc, Бpитaнcĸи Bиpджинcĸи ocтpoви, Kaймaнoви ocтpoви, Дoминиĸa, Гpeнaдa, Moнcepaт и ocтpoвитe Tъpĸc и Kaйĸoc;
  • Дpyги бpитaнcĸи oтвъдмopcĸи тepитopии: Бepмyдcĸи ocтpoви, Бpитaнcĸa aнтapĸтичecĸa тepитopия, Бpитaнcĸa тepитopия в Индийcĸия oĸeaн, Πитĸepн.

В „жълтата“ зона попадат България, Испания, Франция, Италия, Гърция и др.

Междувременно над 50 държави са в „червения“ списък, като Доминиканска Република, Еквадор, Египет, Индия, Кения, Малдиви, Перу, Филипините, Катар, Сейшелите, Южна Африка и др.

Подкрепи Economic.bg