ЦИК очаква Параграф 22 при 48-часови избори

Бави се обществената поръчка на машините за гласуване

ЦИК очаква Параграф 22 при 48-часови избори

Снимка: Unsplash

Коронавирусът е повод за извънредни ситуации и правила на множество нива, а сега може да се окаже повод и за прецедент в организирането на следващите избори в България. С мотива, че се намираме в условия на пандемия и трябва да се избягва струпването на хора, ГЕРБ предложи гласуването да се проведе в рамките на 48 часа, ако по това време все още се намираме в такива условия.

Критиците обаче очакват, че това може да доведе до нередности и повече възможности за манипулацията на вота. Проблеми и изпадане в парадоксална ситуация очакват и от Центрланата избирателна комисия (ЦИК).

„Предложението при епидемична обстановка да се гласува два дни представлява Параграф 22, защото не е ясно как ще бъде организиран изборният ден“, коментира говорителят на ЦИК Таня Цанева в ефира на bTV тази сутрин.

Тя отбеляза, че ЦИК ще създаде правила, но отново повтори за възможен Параграф 22 (парадоксална ситуация, от която човек не може да излезе заради противоречащи си правила, бел.р.).

На въпрос дали ЦИК има ресурс да охранява изборните книжа в нощта между първия и втория изборен ден, Цанева напомни, че тази дейност не се извършва от комисията, а от органите на Министерство на вътрешните работи. А то е част от действащата изпълнителна власт.

Според Мая Манолова, която отдавна е прегърнала темата за изборния кодекс, предложението на ГЕРБ би могло да доведе до „пладнешки обир на гласовете на бълграските граждани“ заради възможните манипулации, които могат да се извършат през въпросната нощ.

Машини vs. хартия

Междувременно все още не е задействана процедура за възлагане на обществена поръчка за наемане или купуване на машини за гласуване. А такива трябва да бъдат осигурени поне 18 000. Според Таня Цанева причина за отлагането на обществената поръчка е „неустойчивото законодателство“ и ако ЦИК е била направила поръчка, тогава тези машини по сега действащото законодателство са щели да струват на държавата по около 18-20 хил. лв. всяка.

Промените от миналия август предвиждат във всички секции с над 300 избиратели да има само машини, без хартия. Сега от ГЕРБ предложиха гражданите все пак да имат избор да гласуват и по двата начина.

Към момента „пари в бюджета на ЦИК няма, но при едни избори това вероятно ще бъде включено в план-сметката“, увери Таня Цанева.

Според Манолова топката се бави, за да не могат да бъдат доставени машините навреме.

Коментари: 0