Colliers: IT секторът предпочита офиси в периферията на София

Зоните по бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника“ са сред най-атрактивните в столицата

Colliers: IT секторът предпочита офиси в периферията на София

Снимка: Economic.bg/Архив

Традиционно и през 2019 г. интересът към сделките с офис площи в столицата е най-голям от компании в секторите IT и аутсординг (55%), както и професионални услуги (21%), показва анализ на консултантската компания Colliers. От него се вижда още, че компаниите, които предлагат професионални услуги предпочитат офисите им да се намират в центъра на София, докато IT и аутсорсинг фирмите – в периферията на столицата.

По данни от последния доклад на Colliers за пазара на офис площи, трите най-динамично развиващи се зони през 2019 г. са районите около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника“. Доказателство за това е нарастващият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 г. и през 2019 г. е достигнал 35% от общия обем в столицата.

Интересът на инвеститорите и строителите също е насочен към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от сградите в строеж са съсредоточени в тях. А 62% от всички сключени сделки на пазара за 2019 г. са там. Средните офертни наемни нива в сегмента в конкретните райони са в диапазона 13-14 евро на кв.м. на месец.  

През 2020 г. пазарът на офиси ще продължи да се характеризира със стабилни нива на търсене на качествени модерни площи в установени бизнес локации. Основен принос за това отново ще има IT и аутсорсинг секторът, уточняват от консултантска компания.

Освен това се очакват нови за България компании, които да разгледат възможност за стартиране на операции в столицата, както и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна. До края на годината ще излязат 132 000 кв.м. офис площи клас А и В, от които значителен дял се концентрира в зоната на Sofia Tech Park (23%). Активното строителство ще доведе до продължаване на тренда за усвояване на етап „в строеж“ и до формирането на нови бизнес локации.

Коментари: 0