Джо Байдън е големият победител от супервторника в САЩ

Проведеният „Супервторник“ в САЩ до голяма степен се превърна в надпревара между двама души

Джо Байдън е големият победител от супервторника в САЩ

Снимка: Wikimedia

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън е стъпка по-близо да бъде издигнат от Демократическата партия за кандидат-президент на следващите избори и по този начин да оспори поста на Доналд Тръмп. Байдън постигна голям успех в нощта на т.нар. „Супервторник“ – предварителните избори кой да е кандидатът на Демократическата партия на предстоящите президентски избори. Така наглед той компенсира слабия си старт в кампанията.

Байдън започна нощта, печейки във Вирджиния, след което продължи да постига убедителни победи в щатите на юг, пише USA Today. Основно той изпреварваше по подкрепа сенатор Бърни Сандърс в националната надпревара за подкрепа от страна на делегатите на Демократическата партия. Така „Супервторникът“ като цяло се превърна в битка между тях двамата.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг направи своя дебют на предварителните избори в САЩ. Той спечели вота на американската океанска територия Американски Самоа, но не събра мнозинство в който и да е от щатите.

Елизабет Уорън и Тулси Габард, които все още са в надпреварата кой ще бъде номиниран за кандидат-президент от Демократическата партия, не успяха да постигнат нито една победа и сега изостават значително от останалите.

Reuters определя представянето на заместника на бившия президент Барак Обама като изненадващо силно. Агенцията посочва, че макар да не е спечелил в най-важния щат (Калифорния), Байдън е спечелил в Тексас, който е следващият по значение. При това на фона на факта, че Сандърс е инвестирал значително в Тексас и е очаквал големият дял латинооамериканци там да му осигурят победа. 

Коментари: 0