Турската инфлация се ускорява за четвърти пореден месец

Това се дължи основно на поскъпване на храната, безалкохолните напитки и услугите за здравеопазване

Турската инфлация се ускорява за четвърти пореден месец

Снимка: Unsplash

4880 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Годишната инфлация в Турция се ускорява за четвърти пореден месец през февруари и достига 12.37%, което е най-бързото нарастване от август 2019 г. насам, показват данните от Турския статистически институт. Това идва на фона на намалението на основния лихвен процент от централната банка, отслабването на лирата и влошаващия се конфликт в Сирия.

Ускорената инфлация се дължи основно на поскъпване на храната и безалкохолни напитки, чиито средни цени нарастват с 2.33% на месечна база, както и на цените в сектора на здравеопазването. Цените на дрехите и обувките се понижават с 4.83%, показват данните.

През януари турската инфлация изненадващо надхвърли 12%, като през октомври 2019 г. показателят доби едноцифрени стойности – 8.6% спрямо 25-процентната инфлация през същия месец на 2018 г. – два месеца след кризата в управлението на Ердоган.

С намалението на лихвения процент централната банка на Турция се опитва да стимулира икономическата активност в страната след валутната криза през 2018 г. Това обаче води до напрежение върху лирата, което от своя страна увеличава цената на внасяните стоки и услуги. На месечна база инфлацията се е увеличила с 0.35% през февруари.

Целта на централната банка е до края на годината поскъпването на средните цени на стоките и услугите да достигне 5%. Според проучване на банката обаче икономистите очакват инфлация в размер на 10%.

Следващото заседание на централната банка по въпроса за основния лихвен процент ще бъде проведено на 19 март. Евентуално намаление на показателя ще бъде седмото поредно в рамките на девет месеца, през които той спадна от 24% до 10.75%.

Производствената инфлация е ускорена до 9.3% в Турция през февруари от 8.8% през януари, допълват от института.

След новината за инфлацията във вторник лирата падна до най-ниското си ниво от май 2019 г.  Към 14:15 ч. българско време в сряда обаче тя възстанови част от загубите си и един долар се търгуваше за 6.0832 лири. За сравнение миналата седмица един долар се обменяше за 6.2565 лири. Заради напрежението между Русия и Турция по отношение на Сирия, комбинирано с притеснението на инвеститорите заради епидемията от коронавирус, турската валута е изгубила над 4% тази година.


Коментари: 0