\"Даеш\" подготвила 600 живи бомби за Европа

Групировката е разположила на континента взаимосвързани терористични клетки, твърди АП

\

Терористичната групировка "Даеш" (Ислямска държава) е обучила между 400 и 600 бойци, които да извършат смъртоносни атаки в Европа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

За целта ИД е разположила на континента взаимосвързани терористични клетки, като онези, които извършиха атентатите в Париж и Брюксел, които взеха над 160 жертви, а над 650 са ранените, пише БГНЕС. 

Джихадистите имали заповед да изберат подходящото време, място и метод с цел причиняване на максимален брой жертви. Мрежата от подвижни и полуавтономни клетки показва капацитета, с който екстремистката групировка разполага в Европа, въпреки че губи терен в Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Сред източниците, на които се позовава агенцията, са представители на европейското и иракското разузнаване, както и френската сенаторка Натали Гуле, която е съпредседател на комисия, следяща джихадистките мрежи.

Според тях ИД е обучила бойци в лагери в Сирия, Ирак и евентуално в бившия Съветски съюз, за да ударят Запада. Групата от терористи сега е съсредоточена върху Германия, Италия, Дания, Великобритания и Швеция, твърди източникът на агенцията.

Един от сътрудниците на службите за сигурност в ЕС заяви пред АП, че на ръководните постове в редица такива клетки са лица, говорещи френски, както и лица с връзки в Северна Африка, Франция и Белгия.

Те отговарят за разработката на стратегията на осъществяване на атентатите в Европа. Бойците, влизащи в тези терористични мрежи, по думите му, са обучавани на тактика за водене на бойни действия, боравене с взривни вещества, техники на следене и измъкване от проследяване.

Разликата със ситуацията през 2014 г. е в това, че някои от тези бойци тогава са били обучавани само за няколко седмици, каза още източникът.

"Сега ситуацията се е променила. Създават се специални отряди. Тренират ги по-дълго. Поставя им се задача не да убиват възможно най-много хора, а да извършват възможно най-много терористични операции. Така, по думите му, властите са принудени да харчат повече средства и човешки ресурси, за да противодействат на атентаторите. 

Междувременно вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че борбата с "Ислямска държава" е неговият най-важен приоритет, и обеща групировката да бъде преследвана до пълното й унищожение, предаде Асошиейтед прес.

Терористичните атаки в Брюксел показват, че Европа е длъжна да полага по-големи усилия за борба с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, заяви и министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър в интервю за Си Ен Ен.

Коментари: 0