Daimler предупреди за „драстични“ намаления на заплатите и преструктуриране

Те са необходими за защита на финансовото състояние на Daimler и гаранция за инвестиции в бъдещи технологии

Daimler предупреди за „драстични“ намаления на заплатите и преструктуриране

Снимка: Unsplash

924 ~ 1 мин. четене

Главният изпълнителен директор на Daimler Оля Калениус заяви, че производителят на автомобили Mercedes-Benz и индустрията като цяло са изправени пред болезнени съкращения, за да преодолеят икономическия спад на пандемията Covid-19. Коронакризата ще принуди производителите да извършат по-значително преструктуриране от планираното преди избухването на кризата, разкри Калениус в сряда по време на уебинар, домакин на който бе основния германски профсъюз - IG Metall.

Калениус допълни, че „значително по-суровата реалност“ за индустрията след Covid-19 ще наложи „драстични“ намаления на заплатите - по-големи в ръководството на компанията в сравнение с работниците и служителите. Корекциите са необходими, за да се защити финансовото състояние на Daimler и да се гарантират огромни инвестиции в бъдещи технологии, каза той.

Вирусната епидемия затвори фабрики и шоуруми по целия свят, изостряйки борбата на Daimler да извърши дълбоко преструктуриране, обявено миналата година. Калениус посочи през април, че планираните мерки може да не са достатъчни в светлината на драматичното свиване на пазара. Компанията и нейните конкуренти Volkswagen и BMW се подготвят за загуби през второто тримесечие.

Планът на Daimler, публикуван през ноември, призова за съкращение на работната си сила с над 10 хил. души, което да намали с 1.4 млрд. евро разходите за персонал до 2022 г. Други 10 хил. работни места могат да бъдат съкратени до 2025 г., съобщи търговското списание Automobilwoche миналия месец, позовавайки се на неидентифицирани източници на компанията. Daimler, който имаше около 299 хил. служители в края на 2019 г., нарече новината спекулация.

Подкрепи Economic.bg