Технологичните гиганти изстреляха Nasdaq до нов връх

Пробивът в проучването за ваксина срещу Covid-19 от страна на Pfizer и BioNTech подейства позитивно на инвеститорите в Европа

Технологичните гиганти изстреляха Nasdaq до нов връх

Снимка: Pixabay

584 ~ 2 мин. четене

Силно начало на тримесечието за широкият индекс на щатите S&P 500, който покачи стойността си с половин процент до 3115.86 пункта на фона на добрите икономически данни и положителните новините за възможна ваксина за корона вируса. Технологичните компании изстреляха индекса Nasdaq Composite до рекорден връх, след покачване от 0.95% до 10154.63 пункта. На фона на позитивните настроения изненадващо индексът Dow Jones затвори търговската сесия на отрицателна доходност с 0.30 на сто, след разпродажба на водещите индустриални компании.

Новината за пробив в проучването за коронавирус от страна на Pfizer и BioNTech подейства позитивно на инвеститорите в Европа, но това не беше достатъчно за водещите индекси да повишат стойността си.

DAX и FTSE 100 изостанаха съответно с 0.41% и 0.19%. Цената на златото се понижи от близо 8 годишен максимум, след позитивните данни за щатската икономика, което подкрепи долара. Ценният метал изтри 0.59 процента от стойността си до 1770.16 долара за трой унция, докато среброто поевтиня с повече от 1 процент.

Петролът сорт Брент поскъпна през изминалия ден до 41.93 долара за барел, след положителни данни за запасите САЩ.

Акценти днес                                                

Икономически данни - САЩ

Основният акцент през деня ще бъдат данните за промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор (Nonfarm payrolls), който е един от най-важните индикатори за състоянието на щатската икономика. Икономистите прогнозират, че американската икономика ще добави три милиона работни места през юни след силния ръст от 2.5 милиона месец по-рано.

Инструмент на фокус - BioNTech

Фармацевтичната компания се намира във възходящ тренд и нагласите са за продължаване на движението до тестване на максимума около $100. Импулсен пробив над максимума би показало за сила на купувачите. В противен случай е вероятно да се образува двоен връх и корекция.

USD/JPY

Щатската валута коригира стойността си спрямо японската йена, но основното движение е възходящо, при което се формира канал. Котировките се намират  до силна зона на подкрепа около 107.35, откъдето е възможно да последва силен отскок, който да насочи цената до нов локален максимум.

Copper

Цената на медта се покачва в устойчив възходящ тренд. Пресичането на подвижните средни на индикатора Стохастик говори за нова възходяща вълна, което ще се подкрепи при пробив и задържане над предходния локален максимум при 275.30.  

S&P 500

Широкият индекс дава признаци за продължаване на възходящото движение. За начало на нова възходяща вълна говори скритата дивергенция на индикатора MACD. Сигнал за покупка ще имаме при  възходящо пресичане на сигналната линия с подвижната средна. При промяна на настроенията и спад под 50 дневната средна сигнала ще бъде невалиден и може да очакваме рязко понижение.

Подкрепи Economic.bg