Джеф Безос чупи нови рекорди по богатство

Съпругата му също забогатява, но още не е №1 сред жените

Джеф Безос чупи нови рекорди по богатство

Снимка: Twitter профил Джеф Безос

Нетното състояние на Джеф Безос премина нов пик, дори след като той отстъпи една четвърт от своя дял в Amazon.com като част от споразумението за развод с бившата си съпруга Макензи миналата година.

Акциите на базираната в Сиатъл компания за онлайн търговия нараснаха с 4.4% до рекордните 2878.70 долара в сряда, като повишиха богатството на Безос до 171.6 млрд. долара. Това е най-високото ниво на съвременно богатство, като изпреварва предишното му най-високо постижение от 167.7 млрд. долара, отчетено на 4 септември 2018 г., според индекса Bloomberg Billionaires.

Ръстът от 56.7 млрд. долара само за тази година подчертава нарастващата разлика в богатството в САЩ по време на най-лошия икономически спад след Голямата депресия. Първичните публични предлагания и разрастващите се пазари на акции засилиха мега-богатството, а в същото време десетки милиони американци загубиха работата си заради пандемията. Тази седмица Amazon заяви, че ще похарчи около 500 млн. долара, за да даде еднократни бонуси от 500 долара на повечето си работници на първа линия.

Компанията отказа коментар за богатството на своя основател.

Amazon отбелязва ръстове, тъй като пандемията увеличи онлайн пазаруването. Безос притежава 11% от акциите, които съставляват по-голямата част от богатството му.

Макензи Безос, която придоби 4% дял в Amazon след развода, също отбелязва ръст на богатството си. То достига 56.9 млрд. долара, но това не е достатъчно, за да я направи най-богатата жена на планетата. Тя все още е №2 сред дамите и №12 в света в класацията на Bloomberg. По-богата от нея сред жените е само наследницата на L'Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс.
Коментари: 0